h

Novemberdebat: een leerzaam feestje

19 november 2014

Novemberdebat: een leerzaam feestje

Het begon allemaal op 9 november 2004; met een driekoppig panel - en een even klein publiek. Het jaarlijkse Novemberdebat van SP-afdeling Veenendaal. Inmiddels uitgegroeid tot een begrip bij iedereen die de lokale politiek volgt. Op 17 november 2014 beleefde dit debat haar tiende editie.

Het centrale uitgangspunt is elk jaar: luisteren naar- en leren van elkaar. Bij elke editie wordt er een debatpanel samengesteld aan de hand van een actueel thema. Dit panel bestaat uit politici en (ervarings)deskundigen. Aan de Novemberdebatten hebben leden van de Veense Jongerenraad, de Gemeenteraad, de Provinciale Staten, de Eerste- en de Tweede Kamer deelgenomen. Maar ook wethouders, schuldhulpverleners, jongerenwerkers, ondernemers, wijkverpleegkundigen en professoren. En elk jaar gingen de deelnemers tevreden en wijzer naar huis. Datzelfde geldt voor het publiek, dat sinds 2004 exponentieel gegroeid is...

Het thema van de jubileumeditie van 2014 was 'Solidariteit'. Voor deze bijzondere gelegenheid lag de presentatie in handen van de 'presentator van de gemeenteraad'; burgemeester Wouter Kolff. Onder zijn leiding debatteerde een panel bestaande uit Thijs Coppus, Tineke Wielstra-Ensing, Johan Blad en Dylan Lochtenberg over solidariteit, van uit het perspectief van respectievelijk het socialisme, de kerk, liefdadigheid en het liberalisme.

Een terugblik...


Novemberdebat 2014: solidariteit

Bij binnenkomst werden de bezoekers niet alleen getrakteerd op een gebakje, maar ook op de mogelijkheid om een eerste gedachte te geven over het thema 'Solidariteit'.

Jan Breur, fractievoorzitter van de Veense SP en geestelijk vader van het Novemberdebat, neemt het publiek mee door de geschiedenis van de traditie.

Presentator Wouter Kolff stelt het panel voor...

Thijs Coppus, medewerker Tweede-Kamerfractie SP: "Solidariteit kent 3 dimensies. Dicht bij huis, in families, op scholen en bij het verenigingsleven. Dan heb je de solidariteit die de samenleving als geheel organiseert: de zorg, de sociale zekerheid. En ten derde is daar de internationale solidariteit: hoe maken we de wereld beter?"

Tineke Wielstra-Ensink, predikant 'De Goede Reede' (PKN): "Het evangelie laat zich heel goed lezen als een sociaal program."

Johan Blad, Leger des Heils/Voedselbank: "Samenleven doe je niet alleen. Wij geloven, maar niet in ikke, ikke, ikke."

Dylan Lochtenberg, gemeenteraadslid VVD: "Moderne solidariteit gaat uit van vertrouwen in de samenleving. Niet een overheid die zegt: hier heb je een uitkering en zoek het verder maar uit. Nee, stimuleren dat mensen zichzelf weer kunnen redden."

GroenLinks-fractievoorzitter Kees Oskam, vanuit het publiek: "De overheid heeft destijds die taken juist op zich genomen om mensen onafhankelijker te maken. Stel, je zit in een rolstoel en je bent homo. Als iemand vanuit een zware kerk boodschappen voor je doet, bedenk je jezelf wel een paar keer voor je uit de kast komt. Als de overheid die taak op zich neemt, kunnen mensen zichzelf zijn. Vanuit dit emancipatie-oogpunt zouden liberalen juist sterk voor een sterk verzorgende overheid moeten zijn."


10x Novemberdebat

  1. De Muur... 15 jaar later (2004)
  2. De Kloof in de Multiculturele Samenleving (2005)
  3. Jongeren en Opvoeding (2007)
  4. Diversiteit in Historisch Perspectief (2008)
  5. De Sociale Werkplaats (ism IW4) (2009)
  6. Veiligheid (2010)
  7. Armoede (2011)
  8. Economie (2012)
  9. Zorg (2013)
  10. Solidariteit (2014)

In 2006 was het i.v.m. de Tweede-Kamerverkiezingen niet mogelijk om een Novemberdebat te organiseren.


Bonusmateriaal:

Achter de schermen...

Trouw SP-lid Toke van de Rovaart helpt de gasten bij binnenkomst met het tekenen van de presentielijst.

Burgemeester Wouter Kolff spreekt nog één en ander door, alvorens hij op moet.

Langzaam maar zeker vult de zaal zich...

Veense SP'ers van het eerste uur: (vlnr) Nico van Ginkel, Jan Breur en Gert Worst. Uiterst rechts: Thijs Coppus.

Voor: Worst & Van Ginkel. Op de achtergrond (vlnr): Rob Glimmerveen, Jaap Pottjewijd en Gerard Kalkhoven.

De achterkant van het debat.


Foto's: Baukje Hiemstra en Jan Breur

 


Tip:

Lees ook: "Solidariteit op 10e Novemberdebat"

Reacties

Leuk initiatief om met elkaar in debat te gaan. En wat een lange adem moet je hebben om dat elk jaar weer te organiseren. Petje af!!! En volgend jaar maar weer. Misschien kan het publiek dan wat meer ruimte krijgen voor hun inbreng.

Bedankt voor het compliment. Je suggestie nemen we mee.

Reactie toevoegen

U bent hier