h

Bibliotheek

Een uitgebreide collectie van actuele én oude documenten, zoals rapporten en verkiezingsprogramma's. Ter lering, vermaak en verdieping...

______________________________________________

7 mei 2024

Cultural Wars; chaos in de orde scheppen

Longread
Beelden en beeldschermen

Het is een van die lessen uit mijn schooltijd die me wél is bijgebleven: In 1566 kwam, na een van de verboden ‘hagenpreken’, een menigte bestaande uit opgejutte protestanten in opstand en sloeg de kerkbeelden van de nabijgelegen (katholieke)kerk aan gruzelementen. Binnen een paar maanden tijd breidde dergelijke acties zich uit naar de rest van het Nederlandse gebied en verspreidde het zich in Europa. De beeldenstorm!

Lees verder
2 april 2024

Battle of the sexes; de strijd om 'chaos'.

In mijn hoofd gonsde het thema van Internationale Vrouwendag nog na; vrouwen en hun culturele verschillen en overeenkomsten. Maar het thema van de Maand van de Filosofie in april 2024 drong zich al aan mij op: 'chaos'. (A) In mijn gedachten versmolten deze onderwerpen zich met elkaar. En ik moest meteen denken aan Lilith.

Lees verder
8 maart 2024

Internationale vrouwendag 2024

Één wereld, duizend vrouwen

Longread
Inleiding

Ik zie op straat een groepje jongens lopen. Zwarte gewatteerde jassen aan, spijkerbroeken, sneakers. Ze praten en lachen met elkaar. Niks bijzonders in eerste instantie, maar er is iets waardoor ik blijf kijken. De plek en het tijdstip lijken niet te kloppen bij dit beeld. Dan verplaatst mijn blik zich naar iets achter de jongens. Daar lopen vrouwen met lange rokken en hoeden, zonder make-up. Ineens is het mij duidelijk; deze jongens gaan naar de middagdienst van de kerk waar ik net voorbij kwam. Mijn man draagt een overhemd en een spencer, beige broek aan; hij zou zo een verjaardag kunnen bezoeken, of een vergadering kunnen binnenlopen, of in die kerk kunnen gaan zitten zonder dat het zou opvallen. Ik kijk naar mijn korte gekleurde rokje, voel mijn grote glinsterende oorbellen zachtjes zwiepen in de wind. Ik ben benieuwd hoeveel voeten ik over de drempel zou kunnen zetten zonder op z'n minst vreemd aangekeken te worden. Als je de religie van een man wil weten, moet je kijken naar zijn vrouw, flitst het door mij heen. Meteen daarachteraan realiseer ik mij dat dit natuurlijk helemaal niet altijd zo is. Maar toch, ligt de verantwoordelijkheid voor het uitdragen van culturele tradities en gewoonten niet grotendeels bij vrouwen? En zijn deze niet van grotere invloed op hun levens dan die van mannen?

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, met dit jaar als thema 'Eén wereld, duizend vrouwen', waarbij culturele verschillen en overeenkomsten centraal staan.

Lees verder
31 december 2023

Veenendaal SP.eciaal 2023

Foto: Jan Breur

Jaarkrant SP Veenendaal en Omstreken

Ook dit jaar heeft SP Veenendaal weer een krant uitgebracht met verschillende hoogtepunten: de Veenendaal SP.eciaal.
De krant is huis-aan-huis verspreid, dus grote kans dat u hem heeft ontvangen. Toch gemist? Dan is hij hieronder te downloaden.

Lees verder
2 november 2023

Tweestaten-oplossing: verder weg EN relevanter dan ooit

Foto: SP / SP.nl

Een goed gesprek over Israël/palestina

"Er moet onmiddellijk een staakt het vuren komen. Als we dat vandaag afspreken, kunnen de doden van morgen gespaard worden," zei SP-leider Lilian Marijnissen op het vredessymposium dat de SP heeft georganiseerd naar aanleiding van de gruwelen in Gaza. "Het geweld moet stoppen, en dat zullen wij blijven roepen."

Ook een groep Veenendalers was naar het symposium afgereisd, om te luisteren naar deskundigen uit binnen- en buitenland. We kijken terug op een bijzonder interessante, leerzame en nuttige avond...

Lees verder
24 oktober 2023

Een theater van zestig miljoen?

Foto: Baukje Hiemstra

Onderzoek onder inwoners en bezoekers

Ons theater, de Lampegiet, voldoet niet meer aan de eisen van de tijd en renovatie zou enorme kosten met zich meebrengen. Dit is een reden voor de raad om een nieuw theater te overwegen. Voor de zomer sprak de raad over dit nieuw te bouwen theater, met een grote zaal voor megaproducties, een kleine zaal een filmzaal, een parkeergarage….. Voor elk wat wils.De kosten worden beraamd op tenminste zestig miljoen.
"Cultuur is belangrijk, maar moet in tijden van groeiende armoede er wel zo’n duur theater komen?" Vroeg een aantal raadsleden zich af.
De raad heeft besloten om onderzoek naar te doen naar wat voor theater Veenendaal nodig heeft..

Lees verder

Pagina's

U bent hier