h

Blog Barbara Passchier

2 april 2024

Battle of the sexes; de strijd om 'chaos'.

In mijn hoofd gonsde het thema van Internationale Vrouwendag nog na; vrouwen en hun culturele verschillen en overeenkomsten. Maar het thema van de Maand van de Filosofie in april 2024 drong zich al aan mij op: 'chaos'. (A) In mijn gedachten versmolten deze onderwerpen zich met elkaar. En ik moest meteen denken aan Lilith.

Lees verder
8 maart 2024

Internationale vrouwendag 2024

Één wereld, duizend vrouwen

Longread
Inleiding

Ik zie op straat een groepje jongens lopen. Zwarte gewatteerde jassen aan, spijkerbroeken, sneakers. Ze praten en lachen met elkaar. Niks bijzonders in eerste instantie, maar er is iets waardoor ik blijf kijken. De plek en het tijdstip lijken niet te kloppen bij dit beeld. Dan verplaatst mijn blik zich naar iets achter de jongens. Daar lopen vrouwen met lange rokken en hoeden, zonder make-up. Ineens is het mij duidelijk; deze jongens gaan naar de middagdienst van de kerk waar ik net voorbij kwam. Mijn man draagt een overhemd en een spencer, beige broek aan; hij zou zo een verjaardag kunnen bezoeken, of een vergadering kunnen binnenlopen, of in die kerk kunnen gaan zitten zonder dat het zou opvallen. Ik kijk naar mijn korte gekleurde rokje, voel mijn grote glinsterende oorbellen zachtjes zwiepen in de wind. Ik ben benieuwd hoeveel voeten ik over de drempel zou kunnen zetten zonder op z'n minst vreemd aangekeken te worden. Als je de religie van een man wil weten, moet je kijken naar zijn vrouw, flitst het door mij heen. Meteen daarachteraan realiseer ik mij dat dit natuurlijk helemaal niet altijd zo is. Maar toch, ligt de verantwoordelijkheid voor het uitdragen van culturele tradities en gewoonten niet grotendeels bij vrouwen? En zijn deze niet van grotere invloed op hun levens dan die van mannen?

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, met dit jaar als thema 'Eén wereld, duizend vrouwen', waarbij culturele verschillen en overeenkomsten centraal staan.

Lees verder
9 maart 2023

Van onbeperkt leefbaar naar onbeperkt deelbaar en onbeperkt speelbaar

LONGREAD, Deel 2 van 2

In het eerste deel van mijn bijdrage aan Internationale Vrouwendag 2023 heb ik het boek Het Misverstand Vrouw, over de misleiding van de huisvrouw en haar mogelijkheid tot zelfverwerkelijking van Betty Friedan uit 1971 gebruikt om het thema onbeperkt leefbaar te bespreken. Daar wil ik graag een vervolg aan geven.

Lees verder
8 maart 2023

Onbeperkt Leefbaar, en de beperkingen van een vervalst vrouwbeeld

LONGREAD, Deel 1 van 2
Mannenjacht in Amerika

Voorgevormde bh's, opgevuld met schuimrubber voor meisjes van tien jaar. Of een advertentie voor een kinderjurkje met de tekst "Ook zij kan mee op mannenjacht!" (1)
Ik heb het hier niet over de nieuwste kledinglijn van Kim Kardashian (bekende Amerikaanse influencer), of een sketch van een cabaretier. Nee, dit betreffen advertenties voor kinderkleding uit Amerikaanse tijdschriften in 1960! Het waren deze voorbeelden die ervoor zorgden dat ik vorig jaar echt geïnteresseerd raakte in het boek dat Betty Friedan in 1971 schreef met de titel Het Misverstand Vrouw, over de misleiding van de huisvrouw en haar mogelijkheid tot zelfverwerkelijking. Dit kan alleen in 'het land van de onbegrensde mogelijkheden’, dacht ik.

Lees verder
8 maart 2022

Solidariteit, de kracht voor verandering.

Foto: SP Veenendaal

Pijnscheuten in mijn bovenbeen, getrap tegen mijn ribben, slaapgebrek omdat ik niet op mijn rug kan slapen en me nauwelijks kan omdraaien, steeds naar de wc moeten lopen voor een klein plasje en als ik loop hoor en voel ik gekraak in mijn heupen. Als ik een stukje zoals dit wil schrijven, duurt het altijd even voor ik me goed kan concentreren, maar alle klachten die ik heb nu ik hoog zwanger ben, maken het een stuk moeilijker. Een stuk chocola of een hand dropjes om mij van mijn lichamelijke ongemak af te lijden? Heel verleidelijk, maar dat mag eigenlijk niet. Ik snoep al zoveel en ik moet gezond eten. Voor mezelf en voor mijn baby.

Lees verder
8 maart 2021

Invloed met impact… voor de 99%

… en wat we daarbij van Virginia Woolf
kunnen leren

Longread

Een paar weken terug las ik het boek Three Guineas van Virginia Woolf. Ondanks dat het ging over de hogere klassen in het Engeland van 1938 raakte ik geïntrigeerd door haar ideeën over de positie van vrouwen en hun gedrag, en de invloed die dit kan hebben op het functioneren van de maatschappij. 

Lees verder
18 november 2019

Gelijkwaardigheid, gelijkheid en respect

Foto: SP Veenendaal
Longread

"Niet gelijk, maar wel gelijkwaardig" hoor ik wel eens zeggen. In sommige gevallen terecht. We hoeven niet hetzelfde te zijn, om dezelfde waarde te krijgen. Maar soms is gelijkheid wel nodig en dan lijken dergelijke uitspraken gebruikt te worden om de status quo te handhaven. "Jij thuis het huishoudelijke werk doen, ik buitenshuis werken. Maar dat laatste zorgt ervoor dat ik geld verdien, status en waardering krijg en deel neem aan het publieke leven, het  eerste zorgt ervoor dat jij een extra dikke knuffel en een bloemetje krijgt." Hoe kan er nog sprake zijn van de gelijkwaardigheid van verschillen, als we ze zo verschillend belonen en waarderen?
Als we over gelijkwaardigheid praten, dan komt ook al snel het begrip ‘gelijkheid’ om de hoek kijken. Ze betekenen niet hetzelfde, maar hebben elkaar wel nodig. In het Engels is dit geen probleem, beide termen worden meestal vertaald met 'equality'. Interessant wordt het pas als we ons afvragen; welke vorm van gelijkheid hebben we nodig om van gelijkwaardigheid te kunnen spreken?

Lees verder
8 maart 2019

Internationale Vrouwendag 2019: Heldinnen

Vandaag is het internationale vrouwendag, de dag die in het teken staat van emancipatie en participatie van vrouwen overal ter wereld. Het thema van Vrouwendag 2019 is 'Heldinnen'.  Overal zijn heldinnen te vinden; opvallend, of juist niet zo opvallend, in het verleden en in het heden. Denk bijvoorbeeld aan alle vrouwen die streden voor vrouwenkiesrecht. In 2019 is het namelijk ook 100 jaar geleden dat vrouwen stemrecht kregen. 

Lees verder
6 mei 2018

Macht aan de Verbeelding

Deze maand is het vijftig jaar geleden dat er in Parijs een studentenopstand uitbrak die uitliep op een algemene staking door heel Frankrijk, waar ook veel arbeiders aan deelnamen. Het jaar 1968 wordt wel eens het revolutiejaar genoemd omdat er overal in de wereld protesten waren. Dat gold ook voor Nederland, hoewel de PROVO beweging zichzelf eerder al had opgeheven.

Lees verder
15 maart 2018

Wees solidair, stem op een vrouw!

"Op een vrouw stemmen? Maar ik ben een man!" Eén van de reacties op de oproep om met de gemeenteraadsverkiezingen op een vrouw te gaan stemmen. Want waarom zou je als man op een vrouw stemmen? Waarom zou je als witte Veenendaler op iemand met een migranten achtergrond gaan stemmen? Er was een tijd dat we alleen maar op witte mannen konden stemmen. Maar er valt steeds meer te kiezen. We kunnen kiezen voor een gemeenteraad met meer diversiteit. En het is niet alleen de taak van mensen die zelf bijdragen aan die diversiteit om voor diverse volksvertegenwoordigers te stemmen.

Lees verder

Pagina's

U bent hier