h

Goede nieuwjaarsspeech Kolff

11 januari 2015

Goede nieuwjaarsspeech Kolff

Foto: @YBottema / twitter.com

"De glans van omzien naar elkaar verdwijnt als het doorslaat naar 'ons kent ons'." Deze woorden sprak Burgemeester Kolff uit tijdens zijn Nieuwjaarsrede. De SP beoordeelt de toespraak als een burgervader waardig.

Aan het begin van zijn toespraak stond Kolff stil bij de wereld buiten Veenendaal. Daarmee toonde hij, wat SP-fractievoorzitter Jan Breur betreft, besef dat de hele wereld met elkaar verbonden is.

Het middenstuk van de rede had een wat meer obligaat karakter. "Dat zijn dingen die nu eenmaal gezegd moeten worden," aldus Breur. "Je ontkomt er niet aan, maar het blijft ook niet hangen."

Op het eind van zijn prevelement scoorde Kolff weer punten. Toen hij de diversiteit van Veenendaal, en het belang van tolerantie belichtte.
Kolff: "Waarom zouden mensen op zondag niet in donkere kleding over straat naar de kerk kunnen gaan zonder dat een ander daar meteen iets van vindt? Waarom wordt een Irakese vluchteling die Katholiek is gediscrimineerd als hij het 'ware geloof' niet aanhangt? Waarom zouden twee jongens niet hand in hand over straat kunnen lopen zonder uitgescholden te worden? Iedereen is anders en iedereen heeft een eigen wijze van levensinvulling. Ook al is het niet de uwe, oordeel daarbij niet te snel over elkaar."

Breur: "Op dat moment had Kolff echt wat te melden. Dan staat er ook een burgemeester die ertoe doet. Dan hoor je woorden die je meeneemt. Dat merkte je ook aan de reacties van de aanwezigen. Men had het erover."

Kolff hield zijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie van 2 januari j.l. op het gemeentehuis. Deze receptie was toegankelijk voor iedereen die maar wilde komen.

In de week daarop volgden een meervoudige moordaanslag op de redactie van het Franse tijdschrift Charlie Hebdo, en een dubbel gijzelingsdrama in respectievelijk een supermarkt en een drukkerij. De moslimachtergrond van de daders zet de diversiteit in de samenleving (verder) onder druk - in heel Europa.

Breur: "Op zulke momenten hoop ik dat er nog even gedacht wordt aan de nieuwjaarstoespraak van onze burgemeester..."


  • Lees de toespraak van Burgemeester Kolff HIER.
  • Lees het artikel 'Je Suis Charlie' van Jan Breur HIER.

Reactie toevoegen

U bent hier