h

Absolute groei SP, ondanks lagere opkomst

20 maart 2015

Absolute groei SP, ondanks lagere opkomst

Foto: Jan Breur

Ten opzichte van de Gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar, is de SP gegroeid in Veenendaal. Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten, afgelopen woensdag, brachten nog meer Veenendalers hun stem uit op de SP. De totale opkomst was echter lager.

Maakten vorig jaar, bij de Gemeenteraadsverkiezingen, nog 29.598 (=61,87%) Veenendalers de gang naar de stembus; afgelopen woensdag waren dit er 24.809 (=52,72%). Voor de verkiezingen voor het Europese Parlement, ook in 2014, kwamen 'slechts' 19.664 Veenendalers op de been; goed voor een opkomst van 41,92%.

Ondanks deze lagere opkomst, stemden er woensdag meer mensen SP dan vorig jaar. De groei is niet enkel procentueel, maar ook in absolute getallen. Stemden er nog 1.739 Veenendalers SP bij de Gemeenteraadsverkiezingen; bij de Statenverkiezingen van woensdag waren dit er 1.903.

"Aangezien het om twee verschillende soorten verkiezingen gaat, moet ik voorzichtig zijn bij het vergelijken," aldus Jan Breur; fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad EN kandidaat voor de Provinciale Staten.
"Feit is echter, dat er gewoon minder mensen gestemd hebben, maar dat de SP desondanks is gegroeid. We zijn er in geslaagd om ons positieve verhaal van menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit steeds beter over het voetlicht te brengen. Dit is een koers die wij graag willen houden."


Foto: SP

Breur goed voor 659 Veense stemmen

Van de 1.903 stemmen die de SP heeft ontvangen in Veenendaal, zijn er 659 uitgebracht op Jan Breur (hierboven op de foto met Tweede-Kamerlid Nine Kooiman). In 't Veen is hij na lijsttrekker Ad Meijer (892 stemmen) de best scorende SP'er.


Foto: Jan Breur

Weer grootste op links

Voor de derde keer op rij is de SP ook in Veenendaal de grootste op links. Wederom zijn PvdA en GroenLinks ingehaald; een hattrick.

De PvdA was bij de Statenverkiezingen goed voor 1.354 Veense stemmen; oftewel 5,46%. GroenLinks kwam met 560 stemmen in Veenendaal niet verder dan 2,26%. Daarmee zijn zij qua omvang vergelijkbaar met de Partij voor de Dieren. Die kwamen op 499 stemmen; 2,01%.


Foto: Jan Breur

D66 krijgt klop

Hoewel D66 veelal gezien wordt als 'de grote winnaar' van de Provinciale Statenverkiezingen, heeft de partij in Veenendaal juist fors verloren. In een jaar tijd zijn zij maarliefst 1507 stemmen kwijtgeraakt.

Pechtold's volgelingen waren in Veenendaal goed voor 2.220 stemmen, oftewel 8,95%. Het verschil met de SP blijft daarmee steken op 317 stemmen.

Vorig jaar, bij de gemeenteraadsverkiezingen, scoorde D66 nog 3.727 stemmen (=12,59%), en was het verschil met de SP een stuk forser: een majestueuze 1934 stemmen!

Breur: "Als deze lijn zich voortzet, mag D66 er rekening mee houden dat zij de volgende partij zijn die door ons wordt ingehaald."


Foto: Baukje Hiemstra

Christelijk (en) Rechts...

Nog altijd zijn het de Christelijke en Rechtse partijen die het best scoren in Veenendaal. De confessionele partijen ChristenUnie, SGP en CDA haalden afgelopen woensdag respectievelijk 4.410, 3.764 en 3.516 stemmen binnen in 't Veen: 17,78%; 15,17%; 14,17%.

De VVD wist 3.249 (=13,10%) stemmen in Veenendaal op te halen; ondanks de vele integriteitsschandalen nog 254 stemmen meer dan bij de Gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar, waar de liberalen 2.995 scoorden.

De partij van Wilders, de PVV, scoorde afgelopen woensdag 2.433 Veense stemmen.

Breur: "Veenendaal is van oudsher een rechts, christelijk dorp. Dat vindt niet iedereen altijd even leuk. Een sterke SP zou één en ander in balans kunnen trekken; daar slagen wij beter in dan andere partijen."


Foto: Jan Breur

Veense megawinst... in Groningen!

In Groningen is de SP de grootste geworden. Met een lijst die werd aangevoerd door een oud-Veense! Sandra Beckerman, van oorsprong afkomstig uit Veenendaal was SP-lijsttrekker voor de provincie Groningen.

Breur: "De SP is een soort familie; dus als de SP het ergens goed doet zijn we daar allemaal blij mee - voelt het eigenlijk aan als winst van ons allemaal. Maar als Veenendaler heb ik dat natuurlijk net een tikje meer bij Sandra. Ik ben erg trots op wat zij en haar ploeg in daar hebben gepresteerd!"


Foto: Baukje Hiemstra

  • De feiten op een rijtje: HIER
  • Alle verkiezingen sinds 2014: HIER

Reactie toevoegen

U bent hier