h

Geen tegenprestatie voor een tegenprestatie

16 maart 2015

Geen tegenprestatie voor een tegenprestatie

Foto: Jan Breur

Afgelopen donderdagavond werd in de Raadscommissie de 'tegenprestatie' besproken, die mensen moeten leveren voor hun uitkering. Deze week neemt de Gemeenteraad hierover een besluit.

De SP heeft hiertegen de nodige bezwaren; zowel praktisch als principieel. Fractievoorzitter Jan Breur: "Het is raar om een tegenprestatie te vragen voor en uitkering. De uitkering is in zichzelf al een tegenprestatie voor het feit dat wij als samenleving er niet in geslaagd zijn om een passend arbeidsaanbod te leveren. We zien het niet zitten om een tegenprestatie te vragen voor iets dat al een tegenprestatie is."

Ook brengt een verplichte tegenprestatie allerlei kosten met zich mee, ten behoeve van de handhaving. Zowel de SP, als de Cliëntenraad Werk&Inkomen vinden deze kosten in geen verhouding staan tot het beoogde resultaat. VVD'er Kevin van Oosteren daarentegen, gaf aan dat het prima was dat dit zo duur is - zolang die tegenprestatie maar verplicht wordt.

ALS je de verplichte tegenprestatie al invoert - en SP-fractievoorzitter Jan Breur benadrukt die als - vindt de SP drie voorwaarden onontbeerlijk:

  • Geen verdringing van bestaande arbeidsplaatsen
  • Zo weinig mogelijk bureaucratie
  • Maatwerk

Foto: Jan Breur
Foto: Jan Breur
Foto: Jeroen Hoeboer

Reacties

ik heb op 3 juni een uitkering aangevraagd nadat ik vanaf 2013 zelfstandige ben geweest.
de aanvraag heeft geduurd tot half september toen kreeg ik te horen dat ik in de participatiewet viel en moest gaan melden bij IW4 daar aan gekomen moest ik deurscharnieren in elkaar gaan zetten ik heb dit geweigerd omdat ik daar geen baan mee krijg en het werk betreft die mijn nichtje van 4 ook kan zonder begeleiding.
en het betrof ook nog werk waar je normaal voor betaald krijg wat helemaal niet mag.
het gevolg ik krijg geen uitkering en zit zonder inkomsten met alle gevolgen van dien.
het is ook erg moeilijk om met iemand van de gemeente in kontakt te komen.
ik denk dat je nog eerder een gesprek met de koning heb dan met de gemeente.
conclusie waardeloze gemeente

Reactie toevoegen

U bent hier