h

"We zijn er nog lang niet..."

26 maart 2015

"We zijn er nog lang niet..."

Foto: AJ Breur

Afgelopen woensdagavond (25/3) was SP'er Jan Breur te gast in het programma 'Politiek Café' van Eefje van Harskamp, op Valleiradio.nl. Hij blikte hierin terug op de afgelopen verkiezingen.

Uiteraard was Breur blij met het resultaat dat in Veenendaal was behaald. Een groei, ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. En voor de derde keer op rij de grootste op links.

Ten opzichte van de groei die de SP landelijke doormaakte, bleef de provincie Utrecht een beetje achter. Een hoger stemmerspercentage, maar onvoldoende groei voor een extra zetel. Van Harskamp vroeg Breur waar dat door kan.
Breur: "Utrecht is een vrij rechtse provincie, met veel villadorpen. Dan heb je het als SP niet iets moeilijker." Ook heeft de provincie nog wat 'witte vlekken'; gemeenten en dorpen waar de SP nog niet actief is.
Breur: "De komende jaren zullen we dus manieren moeten bedenken om ook die kernen te kunnen bedienen. Uiteindelijk stemmen mensen toch op wie ze kennen."

De grootste?

Dat het aantal Utrechtse zetels voor de SP gelijk is gebleven, mocht de pret echter niet drukken. In heel Nederland is de SP gegroeid. Dat bleek ook uit de toespraken van Jan Marijnissen en Emile Roemer. Die laatste benadrukte dat dit, in combinatie met het feit dat het kabinet zijn meerderheid kwijt was, verantwoordelijkheden met zich meebrengt voor de SP. Nederland heeft afgerekend, nu moeten we aan de bak.
Wat Breur betreft wordt dit ook gedaan. Nog geen week na de verkiezingsavond haalden SP-Tweede-Kamerleden Merkies en Karabulut moties door de kamer, die respectievelijk de omvang van banken en de huurstijging begrenzen.

Hierop wilde Van Harskamp weten of er voor de SP een grotere rol in de toekomst was weggelegd. Breur antwoordde bevestigend: "Ik zie het wel gebeuren dat de SP op een dag de grootste partij van Nederland is. Ik weet nog niet wanneer, maar het gaat eens gebeuren."
Of er voor Breur tegen die tijd een rol is weggelegd in de Haagse politiek?
Breur: "Wie weet. Het zou wel leuk zijn, toch?"

Samsom

Van Harskamp legde Breur ook voor dat Diederik Samsom (PvdA) de campagne inging met de boodschap dat Nederland eindelijk uit de crisis was gekomen, en vroeg hem hoe hij daar tegenaan kijkt.
"Vanuit Samsom's perspectief is het heel begrijpelijk," aldus Breur."Die wil dat zijn coalitie, eventueel met de gedoogpartners erbij, een meerderheid behoudt in de Eerste Kamer. Hij wil doorgaan met het kabinet, dan kun je niet roepen dat het allemaal niet deugt."
Dat Breur de insteek van Samsom snapt, wil echter niet zeggen dat hij deze deelt.
Breur: "We zien massa-ontslagen in de thuiszorg. Verzorgingstehuizen sluiten. Ondernemers die failliet gaan. Een torenhoge werkloosheid. Nederland uit de crisis? We zijn er nog lang niet!"

Volgende keer...

Aan het eind van de uitzending vroeg van Harskamp of Breur zich bij de volgende Statenverkiezingen weer zou kandideren. Dit keer deed hij mee op plaats 8; wat hem geen zetel had opgeleverd.
Breur: "Je weet niet wat er in de komende vier jaar gebeurt, maar zoals ik er nu in sta zal ik me zeker weer aanmelden. De afgelopen campagne was een zeer leuke tijd geweest en ik heb met ontzettend fijne mensen mogen samenwerken. Dat smaakt absoluut naar meer."

Foto: AJ Breur
Foto: AJ Breur
Foto: AJ Breur
Foto: AJ Breur
Foto: AJ Breur


Foto: AJ Breur
Vanuit de coulissen luisterde Breur's tante Joke uit de VS geïnteresseerd naar de politieke analyses van haar neef...

Reactie toevoegen

U bent hier