h

Woonvisie - "You can't always get what you want..."

30 mei 2015

Woonvisie - "You can't always get what you want..."

Foto: Jan Breur

De 'Woonvisie 2.0' is aangenomen door de gemeenteraad. Deze nieuwe versie wist wel een meerderheid achter zich te scharen - al behoorde de SP daar niet toe...

In februari werd de toen voorliggende Woonvisie naar de prullenbak verwezen. Voor veel partijen was de maximering van 30% sociale woningbouw (terwijl de behoefte veel hoger is) een struikelblok. In de nieuwe versie is die maximering blijven staan.

SP-raadslid Jaap Pottjewijd: "Het uitgangspunt van 30% sociale huurwoningen is arbitrair en volledig uit de lucht gegrepen. Nergens in de woonvisie wordt dit percentage cijfermatig onderbouwd. Wat ons betreft is de 30% een symbolisch percentage welke het neoliberale gedachtengoed van bepaalde partijen in het college dient te onderstrepen."

SGP'er Dick Both had de taak op zich genomen een expertmeeting te organiseren om te bespreken met Woningcorporaties, Huurdersverenigingen, etc., wat nu precies de behoefte is aan sociale woningbouw. Deze zal later dit jaar plaatsvinden.
Pottjewijd loofde het initiatief van Both en bood hem zijn uitgestoken hand aan.

Naast de onwenselijke maximering van de sociale woningbouw, had de SP ook moeite met het dogma rond het zogenaamde 'scheefwonen' dat in de Woonvisie werd verkondigd.
Pottjewijd: "Een beetje scheefwonen is juist wenselijk, want dit zorgt voor meer diversiteit in de wijk. Wij moeten er niet aan denken dat wijken en straten weer worden ingedeeld in inkomensgroepen en je iemands inkomen kan afleiden van het adres waar hij of zij woont."

Overigens is de SP niet geheel tegen het aanpakken van scheefwonen (in extreme gevallen is het uiteraard wenselijk) - maar het ei van Columbus voor het vrijspelen van sociale huurwoningen is het zeer zeker niet.

Foto: Jan Breur
Ook confronteerde Pottjewijd wethouder Overduin met haar uitspraken over een 'teveel' aan sociale woningbouw, eenwelk het 'imago van Veenendaal' zou schaden. Hij wilde excuses voor deze uitspraak - en kreeg deze.

De exuses van Overduin en het initiatief van Both konden op de waardering van de SP rekenen; het beperken van de sociale woningen niet.
"Hier staat een enthousiast en gedreven Raadslid; dit ondanks dat het er op lijkt dat de woonvisie niet wordt vastgesteld op de wijze welke onze absolute voorkeur geniet," aldus Pottjewijd. "Maar in de politiek gaat het niet om gelijk hebben, het draait om gelijk krijgen. Toen ik dit thuis opschreef, klonk ineens Mick Jagger door onze huiskamer: you cant always get what you want."

Foto: Jan Breur

Reactie toevoegen

U bent hier