h

Hanneke Zwart met mini-expositie in De Cultuurfabriek

10 februari 2016

Hanneke Zwart met mini-expositie in De Cultuurfabriek

Foto: onbekend / Kunstuitleen Veenendaal

Vanaf 19 februari is in de balievitrine van Kunstuitleen Veenendaal een mini-expositie te zien met voorstudies van portretten van Kees Stip van de Veenendaalse beeldhouwster Hanneke Zwart. Doel van de presentatie is bezoekers meer nadrukkelijk te wijzen op de 17 portretten in brons die de beeldhouwster vervaardigde voor de gevel van het Tricotagegebouw aan het Kees Stipplein. Omdat de portretten vrij hoog hangen, is niet iedereen op de hoogte van het bestaan ervan.

Foto: Onbekend / Kunstuitleen Veenendaal

Hanneke Zwart

Hanneke Zwart studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en volgde daarna nog diverse opleidingen. Na haar studie vestigde zij zich als zelfstandig beeldhouwster in Veenendaal. Nog steeds geeft ze naast haar vrije werk beeldhouwlessen in haar atelier bij de molen in Veenendaal én aan de Volksuniversiteit. Haar werk is divers in stijl en techniek. Ze maakt sculpturen in allerlei materialen en technieken, veelal in serie rondom diverse thema’s.

Foto: Onbekend / Kunstuitleen Veenendaal

Kees Stipplein

In 2013 maakte Hanneke Zwart voor het Tricotagegebouw aan het Kees Stipplein een serie portretten in brons van de bekende Veenendaalse schrijver/dichter Kees Stip. De portretten tonen Kees Stip in een serie van jongeman tot oude man. De zeventien portretten hangen op bijna zeven meter hoog aan de gevel van het gebouw. Hiervoor liet Zwart zich inspireren door beelden aan de gevel van het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen.

Foto: Onbekend / Kunstuitleen Veenendaal

Kunst in de openbare ruimte

Naast de portretten van Kees Stip aan het Kees Stipplein zijn er van Hanneke Zwart nog meer beelden in de openbare ruimte in Veenendaal te zien. Zo staan er werken van haar hand bij het politiebureau en de brandweerkazerne in Veenendaal, in de vijver aan de Vondellaan en sinds kort ook op de algemene begraafplaats.

Reactie toevoegen

U bent hier