h

Cultuur

Foto: SP Veenendaal

Lees hier onze artikelen en documenten aangaande cultuur...

20 april 2024

Opmerkelijke stemming

Foto: Jan Breur

Veenendaal blijft verrassen...

"Vanavond kunnen we spreken van een apotheose, een afronding," zei Burgemeester Kats aan het begin van de behandeling van het Evenementenbeleid in de gemeenteraadsvergadering van 18 april. Het tegendeel bleek echter waar: aan het eind van de avond was er nog geen besluit genomen.
Op een aantal voorstellen was de stemming gestaakt...

Lees verder
17 april 2024

Historische Veense maquettes behouden!

Foto: Tilmann van de Loo

De SP heeft in de commissie aandacht gevraagd voor het behoud van de maquettes van kunstenaar Van Voskuilen. Hij maakte al ruim 50 karakteristieke en oude gebouwen, die in Veenendaal staan, of gestaan hebben in het klein na. Of het nu de net verdwenen brandweerkazerne is, de scheepjeswolfabriek of een van de mooie Veenendaalse kerken.

Van alle gebouwen die hij ooit heeft nagebouwd is zo'n 80 procent verdwenen…
…en door opslagproblemen dreigen nu ook de waardevolle maquettes hiervan te verdwijnen.

Lees verder
14 april 2024

SP: Behoud de historische maquettes!

Foto: Tilmann van de Loo

Een stukje Veense historie

Raadscommissielid Tilmann van de Loo, van de SP, had in de Rijnpost gelezen over de maquettes van de heer Van Voskuilen. En besloot en kop koffie te gaan drinken in zijn werkplaats boven de bibliotheek.

Al jaren maakt de heer Van Voskuilen bijzondere en historische panden in Veenendaal in het klein na. Hij heeft er nu zo'n 50. Een van de laatste maquettes is van de oude brandweer kazerne; die helaas nu ook gesloopt is. Zo'n 80 procent wat hij gemaakt heeft is verdwenen.

Lees verder
13 april 2024

Evenementenbeleid in de reprise

Foto: Tilmann van de Loo

Jan Breur terug in de raadszaal...

Uit het oog, uit het hart? Niet als je Jan Breur heet. En zeker niet als je oude nemesis weer opduikt:

...het Evenementenbeleid...

Lees verder
12 april 2024

Burgerspreekrecht evenementenbeleid

Foto: Tilmann van de Loo

uitgesproken op 11 april 2024

Geachte leden van de commissie,

Als betrokken burger van deze gemeente heb ik een bijzondere interesse in het evenementenbeleid. Een erfenis uit een vorig leven. Vandaar dat ik mij wederom eens tot u richt; ik dank u dat ik hier mag staan.

Zoals u inmiddels weet, ben ik er voorstander van om de getalsmatige beperking op buitenevenmenten op zondag, in haar geheel op te heffen. En tot mijn genoegen werd dit standpunt op de beeldvormende avond cq stadsgesprek in januari ook gehuldigd door de Cultuurmakelaar, Binnenstadsmanagement, Evenementenorganisatoren, en de Veense Jongerenraad.

Lees verder
2 april 2024

Battle of the sexes; de strijd om 'chaos'.

In mijn hoofd gonsde het thema van Internationale Vrouwendag nog na; vrouwen en hun culturele verschillen en overeenkomsten. Maar het thema van de Maand van de Filosofie in april 2024 drong zich al aan mij op: 'chaos'. (A) In mijn gedachten versmolten deze onderwerpen zich met elkaar. En ik moest meteen denken aan Lilith.

Lees verder
28 maart 2024

Roeland Schweizer’s Grande Finale

Foto: Cultureel Cafe

in cultureel café

Meer dan 10 jaar heeft beeldend kunstenaar Roeland Schweizer een niet alleen groots, maar ook indrukwekkend atelier in de voormalige Ritmeester sigarenfabriek aan de Kerkewijk ingericht. Bij binnenkomst komt de geest en de inspiratie van de kunstenaar uit Amerongen je als een tsunami tegemoet. Je wordt overspoeld door kleuren, schilderijen van immense omvang, tekeningen, beeldhouwwerken en rariteiten.

Lees verder
21 maart 2024

Geen Sociale huurwoningen in Vennehof.

Trivium, de fabriek in de Rozenstraat, gaat na jaren leegstand verdwijnen. Op die plek verrijzen straks 104 nieuwe woningen. SP Veenendaal is blij dat er eindelijk iets gaat gebeuren, maar heeft zijn bedenkingen over het feit dat er geen sociale huurwoningen in het plan voorkomen.

Lees verder
12 maart 2024

Bloemen, de zon, feest, compliment!

Foto: SP

Internationale vrouwendag 2024

Afgelopen vrijdag was het feest, Internationale vrouwendag! Ageeth en ik (Toke) stonden dit keer op het Bruïne plein in het Franse Gat.
Na vele omzwervingen (door opgebroken wegen) kwam ik ook nog op tijd aan!

Lees verder
9 maart 2024

Vrouwenstrijd is klassenstrijd

Foto: SP Veenendaal

één wereld, duizend vrouwen

Traditiegetrouw besteeddede SP volop aandacht aan Internationale Vrouwendag op 8 maart. Onder andere met de jaarlijkse bloemengroet van de dames, voor de dames. Op het Bruïneplein werden de narcissen uitgedeeld; dit keer met internationaal gezelschap.

Lees verder

Pagina's

U bent hier