h

Ontmoet Robot Zora in De Cultuurfabriek

5 maart 2016

Ontmoet Robot Zora in De Cultuurfabriek

Foto: QBMT

Op woensdag 23 maart van 14.00 tot 15.00 uur kan publiek in De Cultuurfabriek kennismaken met Robot Zora. Robot Zora is de eerste ‘humanoïde’ robot ter wereld. Zora is een kleine en zeer beweeglijke robot met een hoge aaibaarheidsfactor. De robot kan praten, lopen, dansen en zingen. Zora wordt ingezet in woonzorgcentra en op scholen.

Robot Zora

Robot Zora is de eerste ‘humanoïde’ robot ter wereld, die ingezet wordt rechtstreeks bij de mensen. Zo wordt Zora reeds ingeschakeld in woonzorgcentra met bejaarden, in scholen - waar de robot jonge autistische kinderen helpt - en ook in verschillende ziekenhuizen waar zij o.a. dienst doet in pediatrie, neurologie, kinderrevalidatie en op de spoedeisende hulp. Robot Zora is een 58 centimeter grote, programmeerbare robot die over allerlei sensoren beschikt. De robot wordt door Aldebaran in Frankrijk onder de naam NAO geproduceerd. Het bedrijf QBMT uit Oostende (België) ontwerpt de software voor Zora. QBMT is lid van de Belgische Federatie voor Robotica.

Humanoïde

Robot Zora is een meisje met een hoofd, armen en benen en ziet er daarmee 'menselijk' uit. Dit heet ook wel humanoïde. Ze is 58 cm groot en weegt 7 kg. Ze kan lopen, dansen, zingen en spreekt meerdere talen. Zora is de eerste robot ter wereld die ingezet wordt bij de zorgondersteuning voor volwassenen en kinderen. Zij wordt onder meer ingezet bij revalidatie en valdetectie. Verwacht wordt dat de robot een meerwaarde heeft voor de kwaliteit van de zorgverlening én de kwaliteit van leven van de bewoner. De robot biedt animatie, zet aan tot bewegen, stimuleert het geheugen en prikkelt mensen die op een andere wijze niet bereikt worden. Ook de signalerende functie is van belang bij bijvoorbeeld valpreventie.

Innovatie en communicatie

Eén van de dingen waar Bibliotheek Veenendaal zich sterk voor maakt, is publiek in aanraking te brengen met innovatieve ontwikkelingen. De ontwikkelingen binnen de robotica horen hier ook bij. Tijdens het bezoek van Zora aan De Cultuurfabriek kan het publiek met haar kennismaken. Er is mogelijkheid tot interactie en het stellen van vragen.

Foto: QBMT

Reactie toevoegen

U bent hier