h

Onderwijs, educatie en vorming

Foto: CLV Maatschappijleer

Lees hier alle artikelen over het Onderwijs, en alle artikelen met een educatief karakter. Ook verslagen van scholingen/cursussen en van thema-avonden (met uitzondering van de Novemberdebatten; die hebben hun eigen dossier) zijn hier te vinden.

31 maart 2023

HELAAS: Geen school in Groenpoort

Amendement verworpen

De gemeenteraad heeft besloten dat er toch geen school in Groenpoort komt. Een wijzigingsvoorstel van CDA, SP en anderen om daar toch een school te realiseren kreeg geen meerderheid achter zich. De oplossing wordt nu buiten Veenendaal Oost gezocht...

Lees verder
29 maart 2023

MOTIE: Maximaal één dislocatie

Verzilverd met een toezegging

Een basisschool kan bestaan uit maximaal één hoofdlocatie en één dislocatie. De gemeente zal er alles aan doen om scholen niet verder te versnipperen. Mocht dat onverhoopt niet lukken, dan zal het College van Burgemeester en Wethouders eerst naar de Gemeenteraad moeten alvorens een school verder op te delen.

Lees verder
10 maart 2023

Op naar gratis OV voor iedereen

Foto: SP Provincie Utrecht

Debat op het MBO in Amersfoort

Afgelopen woensdag (8 maart) vond er op het MBO in Amersfoort een debat plaats tussen de verschillende politieke partijen. De SP mocht reageren op de stellling dat OV gratis moet zijn voor mensen met lage inkomens. Maar de SP wil zelfs een stapje verder: uiteindelijk gratis OV voor IEDEREEN!

Lees verder
9 maart 2023

Van onbeperkt leefbaar naar onbeperkt deelbaar en onbeperkt speelbaar

LONGREAD, Deel 2 van 2

In het eerste deel van mijn bijdrage aan Internationale Vrouwendag 2023 heb ik het boek Het Misverstand Vrouw, over de misleiding van de huisvrouw en haar mogelijkheid tot zelfverwerkelijking van Betty Friedan uit 1971 gebruikt om het thema onbeperkt leefbaar te bespreken. Daar wil ik graag een vervolg aan geven.

Lees verder
8 maart 2023

Onbeperkt Leefbaar, en de beperkingen van een vervalst vrouwbeeld

LONGREAD, Deel 1 van 2
Mannenjacht in Amerika

Voorgevormde bh's, opgevuld met schuimrubber voor meisjes van tien jaar. Of een advertentie voor een kinderjurkje met de tekst "Ook zij kan mee op mannenjacht!" (1)
Ik heb het hier niet over de nieuwste kledinglijn van Kim Kardashian (bekende Amerikaanse influencer), of een sketch van een cabaretier. Nee, dit betreffen advertenties voor kinderkleding uit Amerikaanse tijdschriften in 1960! Het waren deze voorbeelden die ervoor zorgden dat ik vorig jaar echt geïnteresseerd raakte in het boek dat Betty Friedan in 1971 schreef met de titel Het Misverstand Vrouw, over de misleiding van de huisvrouw en haar mogelijkheid tot zelfverwerkelijking. Dit kan alleen in 'het land van de onbegrensde mogelijkheden’, dacht ik.

Lees verder
28 februari 2023

Geen pauzeknop op school in Oost

Foto: SP Veenendaal

Motie SGP afgewezen

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) maakt zich zorgen over de financieën van de gemeente. En de gevolgen die dit heeft voor een aantal grote projecten. Daarom dienden zij in de gemeenteraadsvergaderding een motie in om die projecten op pauze te zetten, en pas verder te gaan als er een 'integrale afweging' is gemaakt.

Lees verder
13 januari 2023

Scholieren in de raadszaal

Foto: Jan Breur

Lessen gemeentepolitiek voor leerlingen CLV

Deze dagen wordt het gemeentehuis regelmatig bezocht door scholieren. Onder begeleiding van ProDemos krijgen leerlingen van het CLV les over de gemeentepolitiek. Daarbij worden ze ondersteund door echte politici.

SP'ers Jan Breur en Sietse van der Bij zijn twee van de politici die tijd hebben vrijgemaakt voor dit bijzondere project.

Lees verder
10 januari 2023

Zoals water...

Foto: Marianne van den Berg

Bijeenkomst met Lilian Marijnissen

Met z’n vieren togen we als Veenendalers naar Amersfoort, naar de Prodentfabriek. Daar werd Lilian Marijnissen geïnterviewd door Amber Kortzorg over Lilian haar boek:
De winst van eerlijk delen.
We werden hartelijk ontvangen met koffie en iets lekkers en met muziek van Niels Geusebroek. En om 20.00 uur stroomde de zaal vol met belangstellenden.

Lees verder
24 december 2022

Van tegelwoestijn naar groene speeloase...

SP stelt schriftelijke vragen over provinciale subsidieregeling vergroenen speelpleinen

De SP heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders over de provinciale subsidieregeling voor het vergroenen van schoolpleinen. Dankzij steun van de SP is deze regel destijds ingesteld door de Provincie Utrecht en het budget voor het komende jaar is verhoogd. De Veense SP wil graag weten of scholen in Veenendaal van deze regeling gebruik maken, en hoeveel pleinen er al vergroend zijn.

Lees verder
21 december 2022

Schriftelijke vragen

Subsidie voor een groen(blauw) schoolplein

Geacht college,

Van een saai, grijs en betegeld schoolplein naar een groene oase met een speelheuvel, een glijbaan en bosbessen- en frambozenstruiken. Steeds meer basisscholen in de provincie Utrecht kiezen ervoor om hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken.

Lees verder

Pagina's

U bent hier