h

Onderwijs, educatie en vorming

Foto: CLV Maatschappijleer

Lees hier alle artikelen over het Onderwijs, en alle artikelen met een educatief karakter. Ook verslagen van scholingen/cursussen en van thema-avonden (met uitzondering van de Novemberdebatten; die hebben hun eigen dossier) zijn hier te vinden.

5 september 2023

Prinsjesdagprotest tegen bezuinigingen

en voor belasten rijken en recordwinsten

De SP in Veenendaal gaat met bewoners uit Veenendaal en omstreken op 17 september naar het PrinsjesdagProtest in Den Haag. De partij is de afgelopen zomermaanden met duizenden mensen in gesprek gegaan over de hoge prijzen van de boodschappen en het levensonderhoud. Met name de stijgende kosten van de zorg, huur, energie, brandstof en openbaar vervoer waren onderwerp van gesprek. Het doel van het protest is om de stijgende prijzen te stoppen en geplande bezuinigingen op de zorg, de huren en het onderwijs van tafel te krijgen.

Lees verder
5 juli 2023

Wat kun je voorstellen…

Foto: SP Veenendaal

...bij een beleidsarme Kaderbrief?

Afgelopen maandag, 3 juli, eindigde het politieke jaar met de bespreking van een zeer beleidsarme Kaderbrief. Door financiële onzekerheid durfde het College van Burgemeester en Wethouders nog geen plannen uit te zetten voor het komende jaar.
Dit weerhield
TEAM SP er echter niet van om fractievoorzitter Jan Breur een aardig stapeltje moties mee te geven naar zijn laatste raadsvergadering...

Lees verder
2 juli 2023

De ketenen gebroken

Foto: Jan Breur

Eerste Veense Keti Koti-viering massaal bezocht

Dit jaar vieren we dat de slavernij 160 jaar geleden (officieel) is afgeschaft. En voor het eerst is er ook een Keti Koti-viering in Veenendaal georganiseerd; in de Cultuurfabriek. Deze werd massaal bezocht. Ook SP-fractievoorzitter Jan Breur was van de partij.

Lees verder

Al Amana opgeknipt?

Discussie in de raadscommissie

Foto: SP Veenendaal

In het raadsdebat over de onderwijshuisvesting in Veenendaal Oost, eerder dit jaar, is afgesproken dat een school niet over drie of meer lokaties mag worden opgeknipt. Bij de vestiging van de nieuwe school, Al Amana, gaat dat echter toch gebeuren. Een aantal raadsfracties, waaronder de SP, stelde daarom afgelopen dinsdagavond vragen aan Wethouder Lochtenberg in de raadscommissie.

Lees verder
10 mei 2023

Bijzonder monument

Foto: Tilmann van de Loo

Aan de Parallelweg, Veenendaal

Op 5 mei heb ik een bezoek gebracht aan de Joodse begraafplaats Parallelweg Veenendaal. Er was een open dag met rondleiding.
Ik ben er geweest als buurtbewoner, belangstellende, en als raadscommissielid van de SP.

Lees verder
31 maart 2023

HELAAS: Geen school in Groenpoort

Amendement verworpen

De gemeenteraad heeft besloten dat er toch geen school in Groenpoort komt. Een wijzigingsvoorstel van CDA, SP en anderen om daar toch een school te realiseren kreeg geen meerderheid achter zich. De oplossing wordt nu buiten Veenendaal Oost gezocht...

Lees verder
29 maart 2023

MOTIE: Maximaal één dislocatie

Verzilverd met een toezegging

Een basisschool kan bestaan uit maximaal één hoofdlocatie en één dislocatie. De gemeente zal er alles aan doen om scholen niet verder te versnipperen. Mocht dat onverhoopt niet lukken, dan zal het College van Burgemeester en Wethouders eerst naar de Gemeenteraad moeten alvorens een school verder op te delen.

Lees verder
10 maart 2023

Op naar gratis OV voor iedereen

Foto: SP Provincie Utrecht

Debat op het MBO in Amersfoort

Afgelopen woensdag (8 maart) vond er op het MBO in Amersfoort een debat plaats tussen de verschillende politieke partijen. De SP mocht reageren op de stellling dat OV gratis moet zijn voor mensen met lage inkomens. Maar de SP wil zelfs een stapje verder: uiteindelijk gratis OV voor IEDEREEN!

Lees verder
9 maart 2023

Van onbeperkt leefbaar naar onbeperkt deelbaar en onbeperkt speelbaar

LONGREAD, Deel 2 van 2

In het eerste deel van mijn bijdrage aan Internationale Vrouwendag 2023 heb ik het boek Het Misverstand Vrouw, over de misleiding van de huisvrouw en haar mogelijkheid tot zelfverwerkelijking van Betty Friedan uit 1971 gebruikt om het thema onbeperkt leefbaar te bespreken. Daar wil ik graag een vervolg aan geven.

Lees verder
8 maart 2023

Onbeperkt Leefbaar, en de beperkingen van een vervalst vrouwbeeld

LONGREAD, Deel 1 van 2
Mannenjacht in Amerika

Voorgevormde bh's, opgevuld met schuimrubber voor meisjes van tien jaar. Of een advertentie voor een kinderjurkje met de tekst "Ook zij kan mee op mannenjacht!" (1)
Ik heb het hier niet over de nieuwste kledinglijn van Kim Kardashian (bekende Amerikaanse influencer), of een sketch van een cabaretier. Nee, dit betreffen advertenties voor kinderkleding uit Amerikaanse tijdschriften in 1960! Het waren deze voorbeelden die ervoor zorgden dat ik vorig jaar echt geïnteresseerd raakte in het boek dat Betty Friedan in 1971 schreef met de titel Het Misverstand Vrouw, over de misleiding van de huisvrouw en haar mogelijkheid tot zelfverwerkelijking. Dit kan alleen in 'het land van de onbegrensde mogelijkheden’, dacht ik.

Lees verder

Pagina's

U bent hier