h

Op naar 2025!

22 augustus 2024

Op naar 2025!

Foto: Sietse van der Bij

Overzicht SP-voorstellen bij Kadernota

De zomervakantie nadert haar einde.
Hoewel Oud & Nieuw in de agenda's van de meeste mensen nog lang niet in zicht is, heeft de gemeenteraad de plannen voor het nieuwe jaar al gemaakt. In de Kadernota, die in juli behandeld is, zijn de lijnen voor 2025 uitgezet in een drukbezochte vergadermarathon...

theater

Hoewel er veel onderwerpen over tafel gingen, was er voor veel toeschouwers één onderwerp in het bijzonder belangrijk: de toekomst van het theater. Veenendaal stevent af op een financieel tekort van miljoenen. Dan is het niet te verkopen een duur theater te bouwen. Maar tegelijkertijd is het ook belangrijk dat een gemeente als Veenendaal goede voorzieningen heeft. En het talent in Veenendaal een plek heeft om op te treden.

De SP stemde in met de plannen voor een nieuw theater, nadat de kosten ervan omlaag waren gebracht en de garantie werd gegeven dat dit niet verhaald zou worden op het sociale domein. Daarnaast diende de partij nog enkele voorstellen in om het culturele klimaat in Veenendaal te stimuleren.

Citymarketing

Een goed product verkoopt zichzelf; ook een stad. Als je als stad de boel op orde hebt, hoef je jezelf niet meer te promoten.
Daarom stelde de SP voor om te stoppen met citymarketing, en dat geld daadwerkelijk in de samenleving te investeren. Alle andere partijen stemden echter tegen dit voorstel.

Innovatiefonds

Dankzij een voorstel van CDA en VVD wordt het Innovatiefonds geschrapt. Op zich niet erg, want het animo hiervoor was beperkt. Maar, omdat ze wel erg hard van stapel liepen met het lopende budget, diende de SP hierop een wijziging in. Hierdoor blijft het geld in 2024 nog beschikbaar.

De SP stelde de wijziging voor door middel van een sub-amendement: een wijziging op een wijziging. Dit is het eerste sub-amendement dat in decennia in de gemeenteraad van Veenendaal is ingediend.

Kinderen

Eén op de negen kinderen in Nederland groeit op in armoede; 1214 Veense kinderen hebben een Veenendaalpas. Om een steun in de rug te geven stelde de SP voor om het 'Doe Mee'-budget voor kinderen te verhogen. Een meerderheid van ProVeenendaal, ChristenUnie, SGP, CDA, VVD en D66 gunde de kinderen dit steuntje in de rug niet; zij stemden tegen het voorstel.

Samenwonen

In een ander voorstel riep de SP het College van Burgemeester en Wethouders op om de regels aan te passen, omtrent samenwonen wanneer je een bijstandsuitkering hebt. Daarmee moet de financiële drempel om te gaan samenwonen worden weggehaald. Dit, naar een succesvol voorbeeld in Tilburg. Deze motie werd gesteund door een comfortabele meerderheid. Alleen VVD en SGP stemden tegen.

Ombudspersoon

In november 2023 diende de SP het voorstel in om een Veense Ombudspersoon in te stellen. De stemming resulteerde toen in een gelijkspel van 16-16. Daarom moest de stemming opnieuw plaatsvinden in december. Ook hier was de gemeenteraad niet compleet, en dit keer was het gelijkspel 15-15. Het voorstel werd geen derde keer in stemming gebracht, maar bij de Kadernota diende de SP een nieuw voorstel in. Dit keer was de raad compleet, en werd het voorstel met 17-16 aangenomen.

Polikliniek

Het Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft besloten zeven specialismen aan zorg weg te halen uit het spreekurencentrum in Veenendaal. Ook lijkt de toekomst van het spreekurencentrum (hierdoor) onzeker. Uiteindelijk komt hierdoor de zorg voor de 70.000 inwoners van Veenendaal op grotere afstand te liggen.

De SP diende een motie in. Hierin werd het Gemeentebestuur opgeroepen om zich in te zetten voor behoud - en zo mogelijk: uitbreiding - van de zorg in Veenendaal, die in het spreekurencentrum geboden wordt. Immers; zorg hoort beschikbaar te zijn in zo'n grote gemeente.
De voltallige Gemeenteraad was het hiermee eens.
De motie is unaniem aangenomen.

Inmiddels is er ook een petitie gestart waarin inwoners zich kunnen uitspreken voor behoud van de specialismen in de polikliniek. Deze petitie is te vinden op redonzezorg.nl

Klaar voor het nieuwe jaar...

En zo stevenen we af op een nieuw politiek seizoen. De lijnen voor het komende jaar zijn uitgezet, maar er is ook nog een hoop werk te verzetten.
De SP zal zich blijven inzetten voor een samenleving waarin Menselijke Waardigheid, Gelijkwaardigheid en Solidariteit de basis vormen...

wordt vervolgd...


Ondertussen, in de provincie...

Niet alleen de Gemeenteraad van Veenendaal, maar ook de Provinciale Staten van Utrecht hebben hun Kadernota vastgesteld. Veenendaler Jan Breur voert daar de SP-fractie aan. Met twee van zijn drie moties aangenomen, mag hij terugkijken op een succesvolle behandeling.

Reactie toevoegen

U bent hier