h

Klimaat en de boeren

21 mei 2024

Klimaat en de boeren

Foto: Walter Siemons

Wageningen; 17 mei 2024...

Mocht ik afgelopen woensdag in Veenendaal een bijeenkomst bijwonen in 'de Lampegiet', deze vrijdagavond mocht ik op pad naar Wageningen, voor een bijeenkomst met Jimmy Dijk. De eerste in de reeks 'Klasse in Nederland'

Deel 1: gesprek met Donald Pols

Donald Pols (Milieudefensie, Shell rechtszaak) was de gast in het eerste deel van de avond. In het 2e gedeelte kwamen de boeren aan het woord. Onze Bastiaan Meyer was de “spreekstalmeester” van deze avond, de gang van zaken werd even uitgelegd, waarna in een bomvolle zaal rap begonnen werd met het interview van Jimmy en Donald.

Donald is een groot voorvechter van het klimaat, is internationaal een groot man. De 200 wereldleiders weten allang wie de grootste 52 vervuilers over de wereld zijn! Hij heeft de toenmalige voorzitter opgevolgd die bij het afscheid met tranen in de ogen moest melden dat de klimaattop mislukt was!
Zelf blijft hij hoop houden, door het échte probleem aan te pakken en het overal naar buiten te brengen.
Te beginnen in de kleine zaaltjes zoals vanavond. 80% van de bevolking weet inmiddels wel wie deze vervuilers zijn, ik noem er 2; Tata Steel en Shell.

Het nieuwe beleid (Wilders) is helaas slecht voor het klimaat. Maar we gaan stug door zodat de weerstand steeds groter word! Daarom is Milieudefensie tenslotte ook naar de rechtbank gegaan omdat dat een partij is die onafhankelijk is in deze strijd.

Warmtepompen/klimaatverdeling/klimaatrechtvaardigheid

Wie draagt de kosten?
De bovenkant van de samenleving zijn de veroorzakers; de onderkant van de samenleving heeft al 75% geminderd.
Denk aan de schimmelwoningen: mensen moeten ventileren én verwarmen, de warmte verdwijnt helaas door de kieren en naden, waar de woningbouw niets aan doet (soms plakken ze een pleister) Helaas gaan de voordeeltjes weer naar de rijken die een dure elektrische auto (met subsidie) kunnen kopen, of naar de zonnepanelen die vooral op de velden liggen i.p.v. op de daken!
Daarom vind Donald dat er pas subsidie gegeven mag worden met een goed, (uitvoerbaar) klimaatplan. Nu gaat er bv een zak geld naar Indië, het moederbedrijf van het huidige Tata Steel, waardoor het geld niet besteed kan worden in Nederland. Zolang Shell doorgaat met gebruik van (75%) fossiel, heeft het geen nut om te stoppen met bijvoorbeeld vlees eten!
Dit was nog maar het eerste deel van de avond!

Deel 2: debat

Foto: Walter Siemons

Het 2e deel van deze avond bestond uit een debat met behalve Jimmy uit nog 3 personen, Jan Aaltjes, Klarien Klingen en Jan Douwe van der Ploeg.
Jan Aaltjes: Melkveehouder, natuur inclusief /kringloop (te veel regeltjes) van de regen in de drup, banken die aanspoorden om meer land/vee etc. te nemen, nu weer terug en veel boeren met schulden, gezinsproblemen, boeren die het niet meer zien zitten en daardoor een eind aan hun leven maken,
Karien Klingen staat bekend om haar boerencoöperatie met 400 nieuwe boeren. Groeperingen komen rustig op voor hun belangen. De landbouw moet wel veranderen, beregenen van mais en soja met drinkwater zijn absurd, we willen graag biodiversiteit, maar moeten de Internationale bedrijven tegen houden
Jan Douwe van der Ploeg, tenslotte, schreef een boek over het stikstofprobleem. Samenwerking op de voorgaande onderwerpen is cruciaal, dat groepen "vergeten" worden komt door de lobby van de grote bedrijven die wel de nodige aandacht krijgen.

Generieke oplossingen: in verhouding worden de kleine boeren weer het meest gepakt de grote boeren lachen om 1% extra heffing, voor de kleine boer kan dit betekenen dat ze weer een stuk land moeten inleveren en geen bestaanszekerheid meer hebben!

Conclusie van deze avond

De Rijksoverheid stelt de verkeerde regels op. De grote bedrijven hebben een veel te grote vinger in de pap; de grote bedrijven zijn dan ook de aanjager geweest van de grote boeren protesten. Zowel in Nederland als ver daar buiten. De oplossing ligt bij kleine boeren.

Wat kunnen we hier mee als partij

Ondersteuning van de kleine boeren met regionale acties.
Duidelijk standpunt innemen, grenzen stellen. Veilige landbouw (bestrijdingsmiddelen, goedgekeurd materieel.

Nieuwsgierigheid tonen, met iedereen in gesprek (beroeps-rellers nodigen zichzelf uit om een demonstratie in chaos te brengen) er moeten eerlijke cijfers getoond worden. De grote bedrijven en de regering pakken de kleine boeren, zodat deze stoppen, de grond komt vrij voor wegen/wonen etc.

De banken en supermarkten zijn superrijk geworden, nu moeten de boeren weer zo duurzaam mogelijk produceren, maar ze krijgen er geen cent extra voor!
Ook de boeren hebben geen vertrouwen meer in de overheid, het enige wat de SP nu kan doen is een groep gelijkgestemde boeren bij elkaar halen, en daarmee verder gaan!

Foto: Walter Siemons

Er komen nog 2 bijzondere avonden aan met Jimmy Dijk:

  • 25 mei Europa lezing in Tilburg
  • 31 mei in Wijk aan Zee over Tata Steel

Zie ook:

Reacties

Je hebt er een mooi geheel van gemaakt Jan!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier