h

Doordeweeks bezoek

20 mei 2024

Doordeweeks bezoek

aan theater 'De Lampegiet'

Op woensdag 15 mei was ik bezoek gepland in het Theater 'de Lampegiet', over de plannen voor een nieuw Theater, een zeer ambitieus plan, voor de 3e grote
stad van de provincie Utrecht (na Utrecht stad en Amersfoort). Als voorproefje trad er een groep 'moderne' Vaandeldraagsters op, op zeer moderne muziek.

Een kijkje achter de schermen

Het podium werd van al zijn bekleding ontdaan, technische ruimten werden zichtbaar, het zag er maar kaal uit Daarna nam de gespreksleider het woord (ik ben slecht in namen), stelde Linda voor van het projectbureau dat verantwoordelijk is voor dit Masterplan. Zij presenteerde dit plan n.a.v. de 4 belangrijke bouwstenen:
Parkeren, evenementen, fietsvoorzieningen, logistiek.
(Helaas zonder aanwijspijl)

Dan volgde het onderdeel waarvoor een flink aantal mensen gekomen waren, Het Theater, aan de hand van de volgende onderdelen:
Theater, park, wonen, fietspaden

vragen

Niet alles zal tegelijk gaan, dat hangt van de financiën van de Gemeente af, en of zij gesteund worden door de Provincie. Nu kwamen Patrick Marcus (directeur van de Lampegiet) en Dylan Lochtenberg aan het woord, n.a.v. vragen uit de zaal, die op een ludieke manier gesteld konden worden d.m.v. een blauwe kubus met microfoon die van de ene vragensteller naar de andere gegooid kon worden! Hoe willen we de kosten dekken (door het theater de hele dag te gebruiken). Niet alle zalen hoeven tegelijk gebruikt te worden, alleen bij een zeer groot evenement waarvoor het maximum van 700 stoelen gebruikt gaan worden (nu 550).

Wat ik verder heb meegekregen:
Horeca, filmhuis, cultuurvisie van de (toekomstige) wethouder, poppodium, kleine zaal. Kortom, het zal voor vele evenementen gebruikt kunnen worden, maar ook. Ten behoeve van groepen bv. ouderen, eenzame mensen, zakenmensen, scholen en voor andere evenementen (tentoonstellingen, dag of week over een bijzondere gelegenheid.)

Hoe zal de concurrentie met Ede zijn, het Theater heeft een regionale functie, parkeerdruk vanuit de Tuinstraat, Amateurgroepen: kleine zaal zou 4500 euro moeten kosten, wel een subsidie van 1000 Euro van de Gemeente, het bedrag is dan nog te hoog!
Verschillende mensen hebben wel ideeën, richt een werkgroep op en ga met de Gemeente om de tafel! Zelf had ik nog een vraag over de Ringleiding, die is er al en zal tegen die tijd aangepast worden, hoorapparaten veranderen ook steeds.

Planning

2026 afbraak van het oude theater, opbouwen 2028.
Openbaar Vervoer is niet ingepland!

Hierna volgde een Intermezzo van een van de stadsdichters; zowel met een eigen gedicht als een over het Theater. Als laatste was er nog een mooie persiflage op het 1 minuutje liedje van Even tot Hier van (Woe en Van der Laan), over het Theater natuurlijk. Helaas heb ik geen namen gehoord van dit duo.

Nu was er de mogelijkheid om nog wat te drinken in de foyer van het Theater en de plattegronden te bekijken, daarna nog in het licht en zonder regen huiswaarts.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier