h

Spelmiddag in Week van de Hoogbegaafdheid

13 maart 2016

Spelmiddag in Week van de Hoogbegaafdheid

Foto: Cees Oortwijn / Bibliotheek Veenendaal

Woensdag 16 maart organiseert Bibliotheek Veenendaal in samenwerking met Speelotheek Veenendaal en Wereldkidz Balans een spelmiddag voor slimme kinderen in de basisschoolleeftijd.

Van 13.30 tot 16.00 uur is er speelgoed beschikbaar dat speciaal is toegespitst op deze doelgroep. Ook kunnen kinderen deelnemen aan rondjes filosoferen over kunst. Deelname is gratis.

Speciaal speelgoed

Het is lastig om voor een kind dat talent heeft of (hoog)begaafd is, voldoende uitdaging te vinden. Niet snel is iets ‘goed genoeg’. Speelotheek Veenendaal heeft divers speelgoed in haar collectie dat is toegespitst op slimme kinderen. Het gaat om speelgoed dat net dat extra stukje uitdaging kan geven waaraan kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong behoefte hebben.

Rondjes filosofie

Tijdens de spelmiddag kunnen kinderen onder leiding van Wereldkidz Balans (Veenendaalse basisschool met een topklas voor hoogbegaafde kinderen) ook meedoen aan rondjes filosoferen over kunst in de kunstuitleen. Kunst vormt een prachtige aanleiding tot filosoferen. Kinderen krijgen meer plezier in het kijken naar kunst. Het samen praten en nadenken over kunst vergroot hun emotionele betrokkenheid. Ook leren ze beter zelfstandig na te denken.

Hoogbegaafdheid

Wat is nu precies hoogbegaafdheid? Er is nog veel onduidelijkheid over wat hoogbegaafdheid precies is. Wanneer ben je hoogbegaafd en wanneer 'gewoon' intelligent? Als je intelligent bent, heb je een goed verstand. Als je hoogbegaafd bent, heb je een goed verstand maar vaak ook een speciale manier van denken en handelen. Je denkt en werkt in grotere sprongen dan andere leerlingen. Je bent creatiever in het bedenken van oplossingen en zelfstandiger in je handelen.

Reactie toevoegen

U bent hier