h

Een reis door de tijd in De Cultuurfabriek

20 april 2016

Een reis door de tijd in De Cultuurfabriek

Foto: Gemeentearchief Veenendaal / Nadia Aliyat

Op zaterdagmiddag 14 mei opent Nermina Kundić, wethouder Jeugd en Maatschappelijke Participatie, om 14.40 uur in De Cultuurfabriek een expositie rondom 50 jaar migratie van Marokkanen in Veenendaal. De tentoonstelling laat, naast foto- en archiefmateriaal, een film zien waarin diverse Marokkaanse arbeiders van het eerste uur in beeld worden gebracht.

De expositie is samengesteld door Nadia Aliyat en een aantal andere betrokken Veenendalers. Nadia Aliyat is ook wijkmanager van de Gemeente Veenendaal.  

Arbeidstekort

In Nederland ontstond in de jaren zestig een arbeidstekort voor zwaar en ongeschoold werk. Daarom gingen werkgevers op zoek naar 'gastwerknemers' uit het buitenland. Op 14 mei 1969 ondertekenden Nederland en Marokko in Den Haag een officieel wervingsverdrag. Marokkanen konden gemakkelijker aan het werk in Nederland. Hoewel reeds voor 1969 Marokkanen naar Nederland migreerden – zoals ook in Veenendaal - markeert deze datum een belangrijke gebeurtenis in de Marokkaanse geschiedenis in Nederland.

Eerste generatie

Al in 1966 kwamen de eerste Marokkanen in Veenendaal. Hoe is het die eerste generatie Marokkanen vergaan? Wat waren hun dromen? En hoe ziet hun levensloop eruit? De expositie in De Cultuurfabriek wil een licht werpen op deze geschiedenis en toont een reis door de tijd.

Foto: Gemeentearchief Veenendaal / Nadia Aliyat

Programma zaterdag 14 mei
  • 14.00 uur: inloop met Marokkaanse thee, koekjes en muziek
  • 14.30 uur: inleiding door wijkmanager Nadia Aliyat van de Gemeente Veenendaal
  • 14.40 uur: opening expositie door wethouder Nermina Kundić
  • 14.50-14.55 uur: voordracht gedicht door Yasmina El Haddad Garcia
  • 14.55-15.15 uur: intermezzo door stand-up comedian Said El Hassnaoui
  • 15.15 uur: filmvertoning in Zaal I op de 1e verdieping

Foto: Gemeentearchief Veenendaal / Nadia Aliyat

Reactie toevoegen

U bent hier