h

Praktische problemen bij afvalscheiding

10 mei 2016

Praktische problemen bij afvalscheiding

Foto: Baukje Hiemstra

Het nieuwe systeem van afvalscheiding en -inzameling kent een aantal praktische problemen. Met name bij hoogbouw zijn deze zichtbaar. Dat blijkt uit het rapport 'Afvalscheiding 2016: Een Puinhoop?' van de SP.

Het rapport is opgebouwd uit 3 onderdelen. De resultaten van een huis-aan-huis-enquête die de partij deed op verschillende (hoogbouw)locaties in Veenendaal; een fotoreportage; en de inzendingen op het Ervaringspunt, dat de partij in januari opende.

Veelgehoorde problemen zijn het moeten bewaren van afval tot de gewenste hoeveelheid is bereikt. Voor hoogbouwbewoners is dit een extra probleem omdat zij dit afval in hun eigen woonruimte moeten bewaren. En omdat zij veelal geen mogelijkheid hebben om GFT-afval te scheiden, kan dit een bron van stank worden.
De ondergrondse containers blijken daarbij ook nogal storingsgevoelig, zodat het afval soms niet gedeponeerd kan worden.

Ook blijken de ondergrondse containers niet altijd toegankelijk voor mensen met een handicap; is de afstand naar de container soms te groot; en blijven er nogal wat PMD-zakken onopgehaald liggen.

Onder de laagbouwbewoners wil men nog wel eens de kosten drukken door afval in de verkeerde of andermans Kliko te gooien, of elders te dumpen.

Vanwege de omvang van het rapport is het in drie delen opgeknipt; die elk zijn te lezen en te downloaden via veenendaal.sp.nl.
Het volledige rapport is (in ongeknipte versie) ook per mail aan te vragen via spjanbreur@gmail.com.

In 2012 deed de SP ook al onderzoek naar de ervaringen met afvalscheiding; dit naar aanleiding van het toen pas ingevoerde scheiden van plasticafval. Ook dit rapport is te vinden op veenendaal.sp.nl.

 

Reactie toevoegen

U bent hier