h

Veenendaal zet twee ‘Schone Buurt Coaches’ in

7 juni 2016

Veenendaal zet twee ‘Schone Buurt Coaches’ in

Foto: Gemeente Veenendaal

De gemeente Veenendaal heeft met ingang van 1 juni 2016 twee Schone Buurt Coaches ingezet. Bjurn Snel en Reina Velthuizen gaan inwoners actief in de wijken informeren over hoe je afval moet scheiden en hoe je zwerfvuil voorkomt.

Bjurn en Reina delen ook handige hulpmiddelen uit, zoals de PMD-haak voor in de schuur waaraan bewoners van hoogbouw hun PMD-zakken aan kunnen hangen. Daarnaast laten ze mensen kennismaken met de online afvalkalender, www.mijnafvalwijzer.nl,  en de ‘afvalwijzer’ app. Deze hulpmiddelen sturen een signaal als het tijd is om je afval aan te bieden. Ook zullen de coaches samenwerken met buurtpreventers om zoveel mogelijk inwoners te kunnen bereiken.

Voorkomen is beter

“De meeste mensen willen het gewoon goed doen, maar hebben nog wat tips nodig hoe dat te doen”, vertellen de Schone Buurt Coaches. “Zij wonen graag in een schone nette buurt en storen zich aan rondslingerend afval.”

Zwerfvuil leidt tot rattenoverlast en afval dat rondslingert is gevaarlijk voor spelende kinderen. Daar waar afval gedumpt wordt of op verkeerde dagen op straat wordt gezet, werken de coaches samen met de BOA’s van de gemeente Veenendaal. Op het dumpen van afval of op afval aanbieden op de verkeerde dag staat een boete van 90 euro.

ACV

Gemeente Veenendaal huurt de Schone Buurt Coaches in via ACV. “Na Veenendaal zetten we ze misschien ook wel in bij andere gemeenten in ons werkgebied”, aldus Frans de Bruijn van ACV. “De Schone Buurt Coaches helpen inwoners te laten wennen aan nieuwe manieren van afvalinzameling.” Veel gemeenten in Nederland zijn bezig met veranderingen in de afvalinzameling vanwege de nieuwe rijksdoelstellingen om 75% van het afval her te gebruiken.

Reactie toevoegen

U bent hier