h

Voorleesrobot ‘Botje Bij’ voor leerlingen, FabLab voor docenten

7 september 2016

Voorleesrobot ‘Botje Bij’ voor leerlingen, FabLab voor docenten

Foto: Wim Nieuwenhuizen / Bibliotheek Veenendaal

In De Cultuurfabriek zijn basisschooldocenten én leerlingen op woensdagmiddag 14 september van 14.30 tot 16.30 uur van harte welkom om kennis te komen maken met diverse 21e-eeuwse technieken.

Voor de kinderen (leeftijd groep 1/2) organiseert de bibliotheek de activiteit: ‘Voorlezen met voorleesrobot Botje Bij’. Voor de docenten is er een interessante en gratis kennismaking met FabLab Veenendaal, gevestigd in De Cultuurfabriek.

Voorleesrobot Botje Bij

De Bee-Bot (Botje Bij) is een programmeerbare robot waarmee kinderen zelf een bepaalde route kunnen uitstippelen, instellen en doorlopen. Bijvoorbeeld: naar voren, naar achteren, draai naar links, draai naar rechts. Botje Bij doet het allemaal. Ongemerkt leren de kinderen zo op speelse wijze te programmeren. Bovendien neemt Botje Bij de kinderen mee in een mooi verhaal en is er ook ruimte voor eigen verhalen.

Er zijn op woensdag 14 september twee sessies met Botje Bij; één om 14.30 uur en één om 15.30 uur. Aan elke sessie kunnen max. 10 kinderen uit groep 1/2 deelnemen. Graag aanmelden per mail naar cdkuijper@bibliotheekveenendaal.nl, onder vermelding van het gewenste tijdstip.

FabLab voor basisschooldocenten

Docenten kunnen tussen 14.30 en 16.30 uur gratis kennismaken met FabLab Veenendaal (open inloopmiddag). Het FabLab biedt de mogelijkheid om te experimenteren met allerlei nieuwe technieken, zoals de 3D-printer en de lasersnijder. Docenten zijn welkom om rond te kijken, inspiratie op te komen doen voor hun lessen én om met de FabLab-coördinator te overleggen over de mogelijkheden voor de klas. Voor het FabLab is inmiddels een educatief programma in de maak, dat later in dit schooljaar beschikbaar komt.

Jaarprogramma

Zowel Botje Bij als het FabLab is een project uit het Jaarprogramma van de bibliotheek voor het basisonderwijs. Vóór de zomervakantie is dit programma verzonden naar alle basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in Veenendaal. Elke locatie heeft diverse exemplaren van het programmaboekje ontvangen, zodat docenten deze (of andere) projecten kunnen reserveren voor hun groep. In De Cultuurfabriek zijn extra exemplaren van het programma verkrijgbaar voor alle geïnteresseerden.

Reactie toevoegen

U bent hier