h

Houd het simpel (met vlag en wimpel)

29 januari 2017

Houd het simpel (met vlag en wimpel)

Foto: www.goedkoopstevlaggen.nl

Tijdens de behandeling van een motie, bracht SP-fractievoorzitter Jan Breur een kleine hommage aan Van Kooten en De Bie. Dit, om toe te lichten dat hij het voorzichtigheidsbeginsel zou toepassen bij de stemming.

De motie was afkomstig van de SGP, die wilde geen diepgaande dossier-review van de accountant meer; op de financiële stukken van verbonden partijen als daarover al een goedkeurende accountantsverklaring is afgegeven.

Een op het oog sympathieke motie, waarmee de accountant een hoop dubbel werk bespaard zou blijven. Zo zou hij zijn handen vrijhebben om iets dieper de stukken van de gemeente zelf te bestuderen. Op het oog sympathiek, maar gaandeweg de beraadslagingen bleken verschillende partijen toch de nodige haken en ogen te ontwaren. Immers; zouden de verbonden partijen wel voldoende gecontroleerd worden? De gemeente heeft er een hoop geld in zitten...

De Tegenpartij

Toen SP-fractievoorzitter Jan Breur aan het catheder stond, bracht hij in herinnering dat zijn partij ook wel eens, bij wijze van bijnaam, 'de tegenpartij' wordt genoemd. Dit vanwege een campagne die de SP in de jaren negentig voerde - waarvan de slogan tot de dag van vandaag is blijven hangen.

De oorspronkelijke Tegenpartij, vertelde hij, bestond echter uit Jacobse en Van Es - twee typetjes van Van Kooten en de Bie. En die hadden als slogan: "Houd het simpel, met vlag en wimpel." Een adagium dat Breur zelf ook graag hanteert.

BREUR: "Als ik het voorstel van de SGP bekijk, is mijn eerste gedachte 'mooi, geen dubbel werk meer'. Dat is een goede zaak. Maar de discussie maakt mij hierover minder zeker. Het blijkt allemaal niet zo simpel te liggen - en die vlag en die wimpel komen al helemaal niet in beeld.
Ik kan niet overzien wat de gevolgen van het voorstel zijn, en wil daar dus ook geen verantwoordelijkheid voor dragen. Conform het voorzichtigheidsbeginsel ben ik dus genoodzaakt om tegen te stemmen; en dat brengt mij weer terug bij de Tegenpartij - waar ik mijn verhaal mee begon."

Van dat stemmen kwam het echter niet; de SGP heeft het voorstel ingetrokken. In februari zal het opnieuw worden ingediend. De SP zal de tussenliggende tijd benutten om het voorstel te doorwrochten - en een weloverwogen stem hierover uit te brengen.

Reactie toevoegen

U bent hier