h

Internationale Vrouwendag: TEAM SP trakteert!

8 maart 2017

Internationale Vrouwendag: TEAM SP trakteert!

Foto: SP Veenendaal

Vandaag (8 maart) is het Internationale Vrouwendag. De dames van TEAM SP staan hierbij stil, door in de winkelstad ('t Dorp) bloemen aan te bieden aan vrouwen. Aan het bloemetje zit een kaartje dat herinnert aan 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland.

In 1917 is in Nederland het vrouwenkiesrecht in Nederland ingevoerd, door middel van een Grondwetswijziging. Hiermee konden vrouwen nog niet meteen stemmen: het betrof het passief kiesrecht, het recht om gekozen te worden. Er was wel ruimte in de Grondwet gemaakt om het actief kiesrecht (het recht om te stemmen) ook mogelijk maakte.
De eerste vrouw die in de Tweede Kamer gekozen werd, was de sociaal-democraat Suze Groeneweg, in 1918.

In dat jaar werd ook een initiatiefwet ingediend om het vrouwenkiesrecht in te voeren. Deze wet werd een jaar later, in 1919, aangenomen. Op 15 mei 1920 bracht Elise Spauwen-Schrijnemakers als eerste vrouw in Nederland haar stem uit bij de gemeenteraadsverkiezingen. In 1922 konden voor het eerst alle vrouwen in Nederland hun stemmen uitbrengen bij de Tweede-Kamerverkiezingen. In dat jaar werd ook het Algemeen Kiesrecht voor vrouwen en mannen opgenomen in de grondwet.

SP Veenendaal

Foto: A.J. Breur

Bij SP Veenendaal is Internationale Vrouwendag een traditie. Op deze dag deelt een club dames bloemen uit aan vrouwen. Dit, om stil te staan bij de waarde van vrouwen in de strijd voor Menselijke Waardigheid, Gelijkwaardigheid en Solidariteit.

De geschiedenis, hoe lang het heeft geduurd om vrouwen hun basale democratische recht te geven in Nederland, leert ons dat deze waarden geen vanzelfsprekendheid zijn. Zij moeten worden bevochten, door man en vrouw...

Reactie toevoegen

U bent hier