h

XXIII Congres

21 januari 2018

XXIII Congres

Foto: Jan Breur

voor elkaar

Zaterdag vond het XXIIIe SP-congres plaats in Studio 21 in Hilversum. Bijna duizend leden waren aanwezig om het congresstuk Voor Elkaar te bespreken en het nieuwe partijbestuur te kiezen. De afdeling Veenendaal was goed vertegenwoordigd.

Afdelingsvoorzitter Baukje Hiemstra en fractievoorzitter Jan Breur waren afgevaardigden; kandidaat-raadslid Enna van Duinen was mee als gast; en Walter Siemons was er - als hoofd financiële administratie van de SP - beroepshalve.

Verkiezing partijbestuur

De afgelopen weken is er in de afdelingen gestemd voor een nieuw partijbestuur. Tijdens het congres werd de uitslag bekend gemaakt. Naast de 20 regiovertegenwoordigers bestaat het partijbestuur de komende twee jaar uit:

Ron Meyer (voorzitter), Lieke Smits (partijsecretaris), Hans Boerwinkel, Thijs Coppus, Rosita van Gijlswijk, Arnout Hoekstra, Bart van Kent, Vincent Mulder, Ronald van Raak, Aldo Schelvis, Pim Siegers, Arjan Vliegenthart en Henk van Gerven.

Afdeling Veenendaal stemde op haar Algemene Ledenvergadering van 3 januari voor het partijbestuur.

Afscheid Roemer en Van Heijningen

Met de verkiezing van een nieuwe partijsecretaris kwam er een eind aan het 'tijdperk Van Heijningen', waarbij uitgebreid werd stilgestaan. Scheidend partijsecretaris Hans van Heijningen werd een bundel van zijn toespraken en een reis naar Schotland aangeboden.

Emile Roemer kreeg een daverend applaus voor de 8 jaar dat hij onze partijleider was. Van voorzitter Ron Meyer kreeg hij de gouden tomaat opgespeld.
Daarnaast speelde het Metropole Orkest een medley van Roemer's favoriete band - Metallica - en kreeg hij een reis naar New York aangeboden.

Prijzen

Dit congres werden de nominaties voor de Paul Peters Fotoprijs bekend gemaakt. De prijs is een ode aan de veel te vroeg overleden Paul Peters. De winnaar wordt bekendgemaakt bij de uitreiking van de Zilveren Camera.

De 'Rooie Reus Prijs' ging dit jaar naar de Groninger Bodembeweging.De prijs wordt toegekend aan een persoon of organisatie die misstanden aan de kaak stelt. De bodembeweging bijt zich al jaren vast in het gasdossier. Zo organiseerde de actiegroep vrijdag de massaal bezochte fakkeltocht in de stad Groningen.
De term 'Rooie Reus' verwijst naar Dirk de Vroome; een lastpak voor bobo’s en bazen. Voor de huurders en de werkenden was Dirk een bondgenoot.

Optredens

Dit was het eerste congres waar Lilian Marijnissen sprak als fractievoorzitter van de Tweede-Kamerfractie. Ook partijvoorzitter Ron Meyer sprak een woordje.

Uiteraard was er ook volop muziek; onder andere van het eerdergenoemde Metropole Orkest, en uiteraard van 'huismusicus' Bob Fosko. En er was nog veel meer...

Foto: SP

Het Veense TEAM SP kijkt terug op een bijzonder geslaagd en inspirerend congres...

Reactie toevoegen

U bent hier