h

Totaal aantal misdrijven in Veenendaal daalt meer dan gemiddeld

25 juli 2018

Totaal aantal misdrijven in Veenendaal daalt meer dan gemiddeld

Uit het ‘Veiligheidsbeeld regio Utrecht’ van bureau Regionale Veiligheidsstrategie blijkt dat in de eerste helft van 2018 het totaal aantal geregistreerde misdrijven in Veenendaal met -12% is gedaald ten opzichte van de eerste helft van 2017. Dit is een sterkere daling dan de gemiddelde ontwikkeling in Midden Nederland. De afname in Veenendaal is vooral terug te zien bij het aantal woninginbraken (-34%). Dat is in Midden Nederland gemiddeld -15%.

Burgmeester Piet Zoon: “Een woninginbraak is een ingrijpende gebeurtenis die veel impact heeft op de bewoners, daarom ben ik verheugd dat we gezamenlijk een daling bewerkstelligd hebben in het aantal woninginbraken. Dat is een mooi resultaat van een intensieve samenwerking. Ook in de zomerperiode vragen we u nog steeds te blijven opletten. Er is jaarlijks een kleine stijging van het aantal woninginbraken in de zomervakantie zichtbaar, aangezien veel bewoners dan op vakantie zijn. Voor bewoners die in de maanden juli en augustus op vakantie gaan, zijn er gratis alarmsystemen beschikbaar. U kunt deze bij de gemeente aanvragen. Ook uw buren kunnen een oogje in het zeil houden. Met een combinatie van maatregelen wordt de kans aanzienlijk kleiner dat inbrekers hun slag slaan. Zo houden we samen het aantal woninginbraken laag.”

Politiekeurmerk Veilig Wonen

U kunt de kans op inbraken ook op een andere manier verkleinen. Door uw woning zo aan te passen dat het voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Hiervoor kunt u vervolgens een vergoeding aanvragen bij de gemeente. Met dit certificaat weten inwoners dat hun woning voorzien is van goed hang- en sluitwerk. Het is een onderdeel van het Integraal Veiligheidsplan (IVP) van de gemeente Veenendaal.

Toename

Er zijn twee categorieën misdrijven (openlijk geweld tegen personen en straatroof) waar een toename is geregistreerd. Verder is er een stijging te zien bij huiselijk geweld, autokraken en winkel- en fietsdiefstal. Bij huiselijk geweld geven we samen met de politie nog steeds het advies om te blijven melden en aangifte te blijven doen. De politie onderneemt vervolgens actie. Ook fietsdiefstal kunt u zelf tegengaan door zoveel mogelijk uw fiets te parkeren in de gratis bewaakte fietsenstalling. Of u zet uw fiets met twee sloten vast waaronder er in ieder geval één is vastgeklonken aan een rek dat ook vastzit in of aan de grond.

WhatsApp en Burgernet

WhatsApp buurtpreventie groepen zijn wijdverspreid door Veenendaal. De beheerders van deze groepen worden tijdens bijeenkomsten en oefeningen getraind in het alert zijn op verdachte situaties en het bellen van 112. Ook Burgernet is een hulpmiddel in de opsporing. Met de burgernetapp werken inwoners, politie en gemeente samen aan het oplossen van een misdrijf of het opsporen van een vermist persoon. Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat iemand wordt opgespoord.

Signalen van criminaliteit

Signaleert u vormen van criminaliteit? Dan kunt u terecht bij de politie. In situaties waarin onmiddellijke inzet van de politie erger kan voorkomen, belt u 112. Wilt u de politie niet bellen en anoniem een melding doen, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of meldt het via www.meldmisdaadanoniem.nl. U kunt signalen in uw wijk ook rechtstreeks bij de gemeente melden via veiligheid@veenendaal.nl.

Prijsvraag Het beste idee voor een veilig Veenendaal

In de gesprekken met inwoners voor prioriteiten voor het nieuwe IVP 2019-2022 bleek dat inwoners ook goeie ideeën hebben op het gebied van veiligheid. Dat is logisch omdat zij degenen zijn die dagelijks in hun woonomgeving rondlopen en weten wat wellicht anders kan of beter. De gemeente heeft een prijsvraag uitgeschreven voor inwoners en in Veenendaal gevestigde ondernemers om te komen met het beste idee voor een nóg veiliger Veenendaal. Het beste idee wordt beloond met € 500,-. Uw idee kunt u tot 15 september 2018 insturen. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Veenendaal of volg de kanalen van de gemeente op sociale media.

Reactie toevoegen

U bent hier