h

SPexit uit Brussel...

27 mei 2019

SPexit uit Brussel...

Foto: onbekend / onbekend

38 zetels voor linkse familie

Met de definitieve stemuitslag is de SPexit een feit. De SP is niet langer vertegenwoordigd in het Europese Parlement. De Europese linkse familie (GUE/NGL) waartoe de SP behoort, zakt van 52 naar 38 zetels.

De christendemocratische EVP (waartoe het CDA behoort) en de sociaaldemocratische S&D (waartoe de PvdA behoort) blijven de twee grootste fracties - al leveren zij ook behoorlijk in. Respectievelijk zakken zij van 216 naar 179, en van 185 naar 150 zetels.

In totaal zijn er 751 zetels te verdelen.

Veenendaal

In Veenendaal zijn de christelijke partijen wederom de grootsten. De combinatie ChristenUnie/SGP (32,6%) en het CDA (11,9%) leveren allebei wat in, maar blijven oningehaald. De VVD komt met winst echter wel op gelijke hoogte (11,9%) als het CDA.

De SP moest ook hier inleveren. Scoorden de socialisten in 2015 nog 5,5% van de Veense stemmen voor het Europese Parlement; nu zijn daarvan nog slechts 2,2% over.
Bij de Provinciale Statenverkiezingen, eerder dit jaar, waren dit nog 3,7%, bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 3,9% en bij de Tweede-Kamerverkiezingen in 2017 6%.

Fractievoorzitter Jan Breur: "Ondanks de positieve inzet van onze vrijwilligers, slagen wij er niet in om kiezers voor ons te winnen. Dat is geen specifiek Veenendaals probleem, dat zie je door de hele partij heen. Deze klap - waarmee we uit 'Brussel' verdwijnen - komt bijzonder hard aan."

Noodzakelijke lessen

Ook de landelijke partijtop voelt de klap.
"We zijn zwaar teleurgesteld door deze uitslag," laten partijvoorzitter Ron Meyer en Tweede-Kamerfractievoorzitter Lilian Marijnissen weten. "Om toekomstig succes, in het parlement en daarbuiten, te kunnen behalen zullen we kritisch op onszelf moeten zijn en alle noodzakelijke lessen leren. Dat doen we graag samen met al onze actieve leden.

Gemiddeld ging 51% van de Europese kiezers stemmen. Nederland bleef daar met een opkomstpercentage van 42% ruim onder. Dat is weliswaar hoger dan het vanaf 1994 ooit geweest is, maar nog altijd een bijzonder lage opkomst. Ter vergelijking: België en Luxemburg hebben opkomstpercentages van respectievelijk 89% en 84%.

Meyer en Marijnissen verklaren het verlies dan ook deels door de lage opkomst: "De eerste onderzoeken laten zien dat vooral juist onze mensen thuis zijn gebleven. De helft van de mensen die een paar weken geleden nog op ons stemde, is nu niet gaan stemmen."
Dat rekenen ze vooral zichzelf aan. "We hebben niet de juiste snaar geraakt om mensen te overtuigen voor ons te kiezen. Dat betekent dus dat we op zoek moeten naar betere manieren om dit te doen," schrijven ze.

Bedankt

SP-afdeling Veenendaal bedankt de kiezers die wel hun stem op de SP hebben laten vallen. Ook een bijzonder woord van dank voor al die vrijwilligers die zich weer hebben ingezet voor een goed resultaat. Zij hadden beter verdiend.

Ook welgemeende felicitaties aan de winnaars van deze verkiezingen.

Reacties

Dank Jan, ook voor jullie is het stevig balen, dag en nacht van huis en haard, van vrouw/kind,maar...... het is aan ons om niet in de put te blijven zitten, we zijn op verschillende manieren hard aan het werk, een ieder heeft zijn/haar taak waar we druk mee bezig zijn.Voor jou en je vrouw is het nu van belang om samen bij elkaar te zijn!

Reactie toevoegen

U bent hier