h

Islamitisch onderwijs: eerlijke kans?

19 juni 2019

Islamitisch onderwijs: eerlijke kans?

Raad behandelt aanvraag

"Zolang artikel 23 in de grondwet van kracht is, kennen we in Nederland vrijheid van onderwijs. En onder artikel 1 van diezelfde grondwet is de overheid geboden eenieder gelijk te behandelen."
Zo begon SP-raadslid Jan Breur zijn bijdrage in de commissievergadering van gisteravond
(18 juni). "Los van de vraag wat je van Islamitisch onderwijs zou kunnen vinden, mag je een aanvraag hiervoor niet anders beoordelen dan een aanvraag voor bijzonder onderwijs op welke andere grondslag dan ook."

Aan de orde was de aanvraag voor de stichting van een Islamitische school in Veenendaal. De Stichting voor Islamitisch Onderwijs en Opvoeding te Ede (SEIOO) heeft een aanvraag ingediend om geplaatst te worden op het plan van scholen 2020-2022 van de gemeente Veenendaal.
In hun aanvraag geeft SEIOO aan dat de stichtingsnorm wordt behaald, en volgens de prognoses ook op de lange termijn levensvatbaar is. "Op grond hiervan zou de aanvraag dus gehonoreerd moeten worden," aldus de SP.

Het College van Burgemeester en Wethouders maakte echter een andere keuze. Zij wijzen de prognoses van SEIOO af, en ook het door SEIOO opgevoerde Maastricht als vergelijkingsgemeente wordt door het College afgewezen.
Reden voor de SP om het College hierop verder te bevragen:
"Als Maastricht ongeschikt is als vergelijkingsgemeente, welke gemeente is hiervoor dan wel geschikt?" Vroeg Breur. En: "Als Maastricht ongeschikt is als vergelijkingsgemeente, waarom gaat het College dan toch mee in de vergelijking?"

Een woordvoerder van de stichting, en een moeder die haar kind naar de Islamitische basisschool in Ede stuurt, maakten gebruik van hun inspraakrecht. Zij willen dat onderwijs op Islamitische grondslag ook in Veenendaal beschikbaar wordt, zodat kinderen hiervoor niet dagelijks naar Ede hoeven af te reizen.
Op dit moment zitten er 200 kinderen uit Veenendaal op de Islamitische basisschool in Ede, en staan er 60 op de wachtlijst.

Op donderdag 27 juni neemt de gemeenteraad een besluit over deze aanvraag.

Reactie toevoegen

U bent hier