h

a.s. maandag: Extra raadsvergadering

8 mei 2020

a.s. maandag: Extra raadsvergadering

Foto: Jan Breur

Oppositie wil grip op het beleid

Aanstaande maandag (11 mei) vindt er een extra gemeenteraadsvergadering plaats. Aanleiding is het besluit van het College van Burgemeester en Wethouders, om de volksvertegenwoordiging niet mee te laten beslissen over de beleidsplannen voor het komende jaar. De extra raadsvergadering is aangevraagd door Lokaal Veenendaal, CDA, SP, GroenLinks, PvdA en DENK.

In de Kadernota worden elk jaar de plannen voor het jaar erop gepresenteerd. Later, in de Begroting, wordt duidelijk gemaakt hoe er voor de plannen betaald gaat worden. Normaalgesproken moet de gemeenteraad - die de inwoners vertegenwoordigt - zowel over de Kadernota als over de Begroting een besluit nemen.

Maar het College van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om dit jaar geen Kadernota aan te bieden aan de gemeenteraad, maar een Kaderbrief. En dat is dan niet ter besluitvorming, maar ter kennisgeving.
Het College is van mening, dat er door de coronacrisis te veel onduidelijkheden zijn wat er wel en niet kan, en dat er dus geen goede plannen gemaakt kunnen worden.

De partijen, die de extra raadsvergadering hebben aangevraagd, zijn het daarmee niet eens. Corona of niet; de democratie moet je niet buiten spel zetten. Ook al zijn de plannen magerder dan normaal; er moet wel inspraak en besluitvorming over plaatsvinden.

De extra gemeenteraadsvergadering vindt maandag 11 mei plaats, om 19:30. Hij zal live te volgen zijn, onder andere via de website van de gemeenteraad.

Foto: SP Veenendaal

Reactie toevoegen

U bent hier