h

Verkiezingsuitslag: Verlies!

21 maart 2021

Verkiezingsuitslag: Verlies!

Foto: Nangilay Bacarci

Wel winst ten opzichte van 2019

De SP heeft bij de verkiezingen van afgelopen week een aardige knauw gekregen: van 15 zetels teruggezakt naar 9. Hoewel het resultaat niet vrolijk stemt, doet de inzet die de vrijwilligers van SP Veenendaal dat wel. Afdelingsvoorzitter Baukje Hiemstra is trots op haar team...

"Drieëndertig mensen zijn voor ons door de straten van Veenendaal, Rhenen, Elst, Amerongen en Renswoude gegaan om 20.000 flyers weg te brengen," laat ze weten. "Voor de drieëndertig actieve  leden hebben we een kleine attentie, als bedankje voor hun geweldige inzet."

Lijsttrekker Lilian Marijnissen deelt die trots: "We hebben gemerkt hoe lastig het is om campagne te voeren in coronatijd. We zijn een partij van de straat en de politiek hoort op straat te zijn. Maar dat is in deze tijd dus maar mogelijk," schrijft ze in haar nieuwsbrief. "Ontzettend veel dank aan alle SP’ers die zich hebben ingezet."

Uitslagen

In Veenendaal zijn er 1676 stemmen op de SP uitgebracht. Dat is 4,1% van de 40.875 totaal uitgebrachte stemmen. Daarmee is de SP in Veenendaal als grootste partij op links ge-eindigd. Ten opzichte van 2019 is dat winst: toen haalde de SP hier 3,7% bij de Provinciale Statenverkiezingen en slechts 2,2% bij de verkiezingen voor het Europese Parlement.

Wat kleiner is de SP in Rhenen: daar haalde de partij 460 van de 12.962 stemmen binnen; goed voor 3,6%. Nog wel iets kleiner dan de PvdA (547 stemmen; 4,2%), maar groter dan de andere linkse partijen.
De gemeente Renswoude heeft haar uitslagen op het moment van schrijven nog niet gepubliceerd.

De weg vooruit...

Hoewel de verkiezingsuitslag verreweg niet is waar je als partij op hoopt, gaat de SP niet bij de pakken neerzitten. Er is werk aan de winkel!

"De SP zal keihard nodig zijn. De coronacrisis vergroot de ongelijkheid die we toch al kenden nog verder," aldus Marijnissen. "De partijen die ervoor gezorgd hebben dat een betaalbaar huis nauwelijks meer te vinden is, de ouders in de toeslagenaffaire zijn vermorzeld door de overheid en onze publieke sector is verwaarloosd, gaan dit niet oplossen. Wij zullen de strijd voor een eerlijker Nederland blijven voeren."

"Wij gaan door," zegt ook Baukje Hiemstra. "U doet toch ook weer mee?"

WORDT VERVOLGD...


Zie ook:

Reacties

Hoe was de uitslag ten opzichte van 2017(de voorlaatste landelijke verkiezingen?)

Reactie toevoegen

U bent hier