h

DENK verdwijnt uit gemeenteraad

28 december 2021

DENK verdwijnt uit gemeenteraad

Raadslid Makineli gaat zelfstandig verder

Voor de derde keer in een half jaar tijd heeft er zich een scheuring in de Veense politiek voorgedaan. Maar dit keer leidt dit niet tot een extra fractie, maar tot een naamswijziging. DENK wordt voortaan Fractie Makineli; hun enige raadslid, Yasin Makineli, heeft zich afgesplitst van die partij.

In een verklaring of Facebook haalt Makineli hard uit naar DENK-partijleider Azarkan. "Azarkan stelt vaak zijn persoonlijk belang en ego boven het belang van DENK," schrijft Makineli. Ook maakt hij gewag van tegenwerking, wegpesterij en zelfs heimelijke afluisterpraktijken. "Hoe kunnen we stijden voor eerlijkheid en rechtvaardigheid in de samenleving als er binnen DENK niet eerlijk en rechtvaardig met mensen wordt omgegaan?"

Hoewel Makineli eerder had aangegeven bij de komende gemeenteraadsverkiezingen te stoppen, laat hij nu weten zich verkiesbaar te stellen voor maart 2022.

andere splitsingen

Alles wel beschouwd is er volop beweging in het politieke landschap van Veenendaal. In juli gingen D66 en het raadslid Hasan Saïdi uiteen na onenigheid over de regenboogvlag. In november verliet Said el Hasnaoui de fractie van ProVeenendaal vanwege een intern conflict.
Lokaal Veenendaal-raadslid Mila Jansen heeft haar fractie nog niet verlaten, maar gaat onder de vlag van de VVD de verkiezingen in.

Dertien partijen

De fractie Makineli mag, doordat het DENK vervangt, dan wel niet zorgen voor een toename in het aantal partijen in de huidige gemeenteraad...
...er zijn wel nog altijd maarliefst dertien partijen, over wie drieëndertig zetels moeten zijn verdeeld.
Een raadsfractie is in Veenendaal gemiddeld 2,5 zetels groot. De grootste raadsfractie is de ChristenUnie met 8 zetels. Er zijn 7 fracties met slechts 1 zetel, waaronder de SP. Dit gaat ongetwijfeld veranderen na de gemeenteraadsverkiezingen...

Reactie toevoegen

U bent hier