h

Datalek geconstateerd

31 maart 2022

Datalek geconstateerd

in raadsinformatiesysteem Veenendaal

Op maandagavond 28 maart jl. heeft een inwoner van Veenendaal de griffier en de burgemeester geinformeerd over een datalek in het raadsinformatiesysteem. In dit systeem worden documenten en verslagen van de gemeenteraad opgeslagen. In reactie op deze melding heeft de gemeente direct actie ondernomen, zoals het offline halen van de documenten. 

Meldingsprocedure

Ook is de voorgeschreven interne meldingsprocedure binnen de gemeente opgestart. Onderdeel daarvan is een melding van dit incident bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Ook is er contact gezocht met de inwoner die het lek gemeld heeft. En is door de leverancier van het raadsinformatiesysteem een intern onderzoek opgestart naar de aard en de omvang van het datalek. 

Onderzoek

De gegevens die onbedoeld toegankelijk waren betroffen zowel persoonsgegevens als documenten waarop geheimhouding is opgelegd. Vooralsnog lijkt het erop dat het gaat om documenten uit de jaren 2014-2017. De leverancier van het raadsinformatiesysteem heeft de gemeente gemeld dat de betreffende documenten lopende het onderzoek offline zijn gehaald, zodat de bewuste gegevens niet meer publiekelijk toegankelijk zijn. Een onderzoek zal moeten uitwijzen hoe dit incident heeft kunnen gebeuren en wie deze documenten heeft ingezien. Zo lang het onderzoek loopt, kan de gemeente geen nadere mededelingen doen. 

Reactie toevoegen

U bent hier