h

Een nieuw hoofdstuk op de oude voet...

19 maart 2022

Een nieuw hoofdstuk op de oude voet...

Foto: SP Veenendaal

SP blijft stabiel in politieke landverschuiving

De afgelopen verkiezingen heeft de SP op 1 zetel gehouden. Jan Breur mag het weer gaan doen. Daarmee is de SP een stabiele factor in een landverschuiving die in Veenendaal heeft plaatsgevonden.

Opkomst

De opkomst was bijzonder laag voor Veense begrippen. Slechts 29.841 Veenendalers wisten de weg naar het stembureau te vinden; wat neerkwam op een opkomst van 57%. Dat betekent vaak goed nieuws voor de conservatieve partijen - en slecht nieuws voor de socialen.

Power houses

De grote winnaar van deze verkiezingen is ProVeenendaal, dat van 4 naar 7 zetels steeg. Zij werden daarmee de grootste partij qua stemmen.
ChristenUnie zakte weliswaar een zetel terug van 8 naar 7, en leverde haar schijnbaar onaantastbare positie van grootste partij in - al is het qua zetel-aantal ex aequo.
De SGP steeg bovendien van 4 naar 6 zetels.

Deze drie partijen zijn nu de reuzen in de raad.
De andere partijen gaan er een zware kluif aan hebben om deze drie Power Houses uit te dagen.

Verliezers

Lokaal Veenendaal heeft niet kunnen profiteren van de populariteit van de lokale partijen. Dankzij de restzetelverdeling bleven ze steken op 3 de 3 zetels die ze al hadden. Datzelfde geldt voor de VVD; ook dankzij een restzetel op 3 eindigt - maar zij kwamen van 5 zetels: bijna een halvering.
Ook D66 halveerde; van 2 naar 1 zetel. Lijsttrekker Youssef Boutachecourt werd bovendien in stemmen ingehaald door de nr.2, Maud Diepeveen. Hij trok daaruit zijn conclusie, en verlaat de politiek.

Maar niet alleen in de liberale hoek vielen er klappen...

Verandering op links

Bij de vier linkse partijen is er ook wat veranderd. DENK was vier jaar geleden in stemmenaantal de grootste op links (al had elke linkse partij slechts 1 zetel). Dit jaar had DENK te weinig stemmen om een zetel in te mogen nemen.
De titel 'grootste op links' gaat dit jaar naar GroenLinks, dat 4,5% van de stemmen binnenhaalde. Dat is weliswaar 'slechts' één zetel. Binnen GroenLinks is er wel wat veranderd. Net als bij D66 is de lijsttrekker - Tijs van der Weele - ingehaald door de nummer 2, Kim Faber.
Ook soort van winst bij de PvdA. Vier jaar geleden waren zij op één stem na uit de gemeenteraad verdwenen; dit keer waren zij met 2,9% iets steviger van hun zetel verzekerd.

SP stemmers bedankt

Foto: SP Veenendaal

Met 3,5% van de stemmen - goed voor 1 volle zetel - is de SP stabiel gebleven tussen alle veranderingen die in het Veense landschap hebben plaatsgevonden. De SP bedankt haar 1027 kiezers.

De komende jaren blijven we ons inzetten voor betaalbaar wonen, menselijke zorg, en een levendige gemeente. Doet u mee?

Reacties

De aanhouder wint toch? Proberen bij de vlg. Prov. Staten verkiezingen stabiel te blijven!

Reactie toevoegen

U bent hier