h

SCHOKKEND: Bijstandsfraudebingo

29 juni 2022

SCHOKKEND: Bijstandsfraudebingo

Foto: SP Veenendaal

Spoeddebat aangevraagd

De gemeenteraad van Veenendaal kan voorlopig niet op vakantie. Een aantal partijen, waaronder de SP, heeft een spoeddebat aangevraagd naar aanleidingen van onthullingen in de media. Hieruit zou blijken dat de gemeente tot voor kort een controversiële spreadsheet barstensvol vooroordelen heeft gehanteerd om het frauderisico bij bijstandsgerechtigden in te schatten.

Waar een hoogopgeleide man een laag risico werd toegedicht en relatief met rust werd gelaten, mocht een laagopgeleide vrouw haar verdere privacy vaarwel zeggen. Haar werd een hoog frauderisico toebedeeld, en derhalve werd zij onderworpen aan allerhande controles.

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft al per brief gereageerd op deze onthullingen, maar wat de SP betreft was dit niet bevredigend.
Fractievoorzitter Jan Breur: "Het College lijkt de media weer de schuld te geven van de ophef, terwijl zij toch zelf de 'bijstandsfraudebingokaart' hebben gehanteerd. En ze beweren dat het hun niet bekend was dat de rest van Nederland deze methode al niet meer hanteerde, omdat die ongeschikt was. Hoe kan dat?"

Mensen in de bijstand moeten al door veel hoepeltjes springen om te kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Dat er op basis van geslacht of opleidingsniveau extra hoepeltjes worden toegevoegd, is wat de SP betreft onverteerbaar. "Dit lijkt," zegt Breur, "op een lokale variant van de toeslagenaffaire. Het College heeft nog heel wat uit te leggen."

Het spoeddebat zal plaatsvinden op maandag 4 juli.

Reacties

Ik heb 4 jaar moeten rechten voordat ik een uitkering kreeg .en toen ik hem kreeg was er 3 maanden later een dosier van 587 a 4 uitgetikt en wert mijn uitkering weer stopgezet en wilden ze dat ik 36000 euro terug betaalden .ik ben hier knettergek van geworden en leef iedere dag met angst dat het weer gaat gebeuren. Ik heb 3x de rechtzaaken tegen de gemeente gewonnen ik heb alle papieren klaar liggen voor in te zien .mvg arie wiegman

Reactie toevoegen

U bent hier