h

Politiek weigert referendum EN stadsgesprek

1 juli 2023

Politiek weigert referendum EN stadsgesprek

Foto: SP Veenendaal

voorstellen SP verworpen

De SP staat een actieve democratie voor. De inwoners van Veenendaal zijn de baas. Daarom deed de SP voorstellen om de zeggenschap van die inwoners te versterken. Maar... een meerderheid in de gemeenteraad was niet bereid om die voorstellen te steunen...

Referendumverordening

Het eerste voorstel was een initiatiefvoorstel om het referendum mogelijk te maken. In de voorbespreking in de raadscommissie bleek al gauw dat daar überhaupt geen steun voor was. Een aantal partijen is principieel tegen het referendum, anderen hadden moeite met de voorgestelde vorm.
Het voorstel was een 'Veense' vertaling van de Utrechtse referendumverordening.

SP-fractievoorzitter Jan Breur: "Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat dit voorstel niet perfect is. Maar ik dacht: laat ik ergens beginnen, dan hebben we alvast wat."
Hij vergeleek zichzelf met Michelangelo, die een blok marmer mee naar huis nam om daar later de David uit te hakken. Maar waar Michelangelo's vriend zei: "ja, jottem! Dan wil ik wel model staan," zei de gemeenteraad: "een blok marmer, wat moeten we daar nou mee? Dat staat alleen maar in de weg."

Zoals voorspeld kreeg het voorstel in de gemeenteraad geen steun van de andere partijen.

initiatiefvoorstel referendumverordening

Stadsgesprek

In de voorbespreking werd weliswaar duidelijk dat het voorstel voor een referendum geen steun zou krijgen, maar de partijen spraken wel uit dat ze graag inspraak van de inwoners wilden versterken. Met die boodschap ging SP-fractievoorzitter Jan Breur aan het werk. Hij besloot een motie te schrijven.

In die motie stelde Breur voor om een ronde-tafelgesprek te organiseren waarin raadsleden hun ideeën over inwonerparticipatie kunnen uitwisselen, en een stadsgesprek, waarin politici met inwoners van gedachte kunnen wisselen over de versterking van hun positie.

Vooraf nodigde hij per mail alle fractievoorzitters en woordvoerders uit om hun op- of aanmerkingen te mailen, zodat de motie naar hun wensen ingericht kon worden. Het CDA heeft daarop een motie die ze zelf al in voorbereiding hadden ondergebracht bij de SP-motie. PvdA en GroenLinks vroegen aandacht voor diversiteit.

De andere partijen hadden niet van de gelegenheid gebruik gemaakt om wensen of opmerkingen in te sturen. Je zou denken dat ze dus tevreden waren, en massaal voor de motie zouden stemmen. Zou je denken.
Het tegendeel is waar.
Naast de indienende partijen steunden alleen Lokaal Veenendaal en D66 de motie. De overige partijen hechtten kennelijk meer waarde aan het plezier van een tegenstem, dan dat ze daadwerkelijk wilden meepraten over de versterking van de positie van inwoners in een levende democratie...

motie versterking participatie

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier