h

SP agendeert discriminerend algoritme

7 september 2023

SP agendeert discriminerend algoritme

Toeslagenaffaire-achtige praktijken in Veenendaal?

De SP is erg geschrokken van het onderzoek van Follow The Money, waaruit blijkt dat de gemeente Veenendaal discriminerende algoritmen heeft gebruikt bij de bijstand. Er wordt gesproken van onmenselijke praktijken. Fractievoorzitter Sietse van der Bij heeft per direct namens de dit onderwerp op de raadscommissieagenda van vanavond laten plaatsen.

In Veenendaal is volgens onderzoekscollectief Follow the money het discriminerende algoritme van de toeslagenaffaire ingezet. Op basis van achtergronden en een niet-Nederlandse achternaam zijn inwoners en elders wonende familieleden geïntimideerd en zijn inwoners (onterecht) behandeld als zware criminelen.

In 'de Rijnpost' is het verhaal van Fatima beschreven. Op basis van haar naam is zij aangemerkt als verdachte van fraude, en vervolgens bespioneerd en geïntimideerd.
De SP wil opheldering over deze werkwijze. Ieder mens heeft recht op een waardig bestaan. Als de informatie van Follow the Money correct is, heeft de gemeente geen spaan van dat beginsel heel gelaten…


Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier