Avondje Seinpost
Avondje Seinpost
SP-kandidaten Jan Breur (lijsttrekker) en Charlie Passchier (lijstduwer) hebben gisteravond (dinsdag 2 februari) een bezoek gebracht aan buurthuis 'De Seinpost'. Hier vond een inloop plaats voor jongeren. Ze hadden verschillende gesprekken, zowel met jongeren als met de aanwezige vakkrachten Ozkan Ozturk en Fred Verhoef.
"Jongeren zijn een beetje het ondergeschoven kindje van de politiek," zegt Charlie Passchier, die de SP vertegenwoordigt in de Jongerenraad. "Veel partijen bestrijden jongeren liever dan dat ze inspelen op hun behoeften. De SP erkent ze als volwaardig lid van de samenleving, al is dat soms roeien tegen de politieke stroom in."
In 'de Seinpost' is het een vrolijke boel. Jongeren spelen tafeltennis en -voetbal; in de hoek staat een drukbespeelde spelcomputer. Een jongen beheert de bar. "We geven een aantal jongens een stuk verantwoordelijkheid over de inloop," vertelt Fred Verhoef, "dat is goed voor ze."
De jongeren die de inloop bezoeken hebben verschillende achtergronden; Nederlands, Marokkaans, Turks. Ze komen uit de wijken West, Zuid (Franse Gat) en Centrum. De jongeren die hier komen hebben soms een negatief imago, omdat ze bekend staan als de 'Ellekoot-jongeren'. De problemen die zich daar hebben plaatsgevonden, hebben de jongeren een slechte naam gegeven.
Zelf balen de jongeren ook van het stigma dat zij hebben. "Als we op een muurtje zitten, zijn we al slecht." Zegt één van hen. Ze vinden het opmerkelijk hoe heftig er wordt gereageerd op berichten over 'de Ellekoot' in de Veenendaalse Krant - vaak 'hele meningen van mensen die er niks vanaf weten'.
Ook het profiel dat de jongeren is toegedicht, zorgt voor het nodige wenkbrauwfronsen. "Ik lees in de krant dat we moeilijke jongens zijn, die niet op school zitten en ouders hebben die niet willen horen dat we problemen hebben," zegt een ander. "Nou, ik heb gewoon werk. En mijn moeder wil niks over mij horen? Er is nooit contact met haar opgenomen!"
Jan Breur spreekt in de commissie Middelen, waar hij het woord voert over veiligheid, vaak over deze jongeren. Politici voeren daar vaak het hoogste woord over camera's, zero-tolerance en samenscholingsverboden, terwijl ze nooit met die jongeren gesproken hebben. Breur, die met enige regelmaat de Seinpost binnenwandelt, noemt het exemplarisch: "Wel over, maar niet met jongeren spreken..."
Het standpunt van de SP dat de politie bij crimineel gedrag moet ingrijpen, vinden de jongens alleszins redelijk. Tegelijkertijd, zo zegt de SP, moet er ook geinvesteerd worden in inloopmogelijkheden zoals deze. Zo kunnen jongeren elkaar ongehinderd ontmoeten en kunnen ze zichzelf tot volwassenheid ontwikkelen.