h

DUURZAAMHEID, WOONGENOT EN WOONLASTEN

in het Franse Gat

Foto: Cor van Londen

In juli heeft de SP een enquête gehouden in verschillende straten in het Franse Gat. Het onderwerp was: welke verbeteringen in uw woning moeten snel gerealiseerd worden. De SP hield deze enquête in het kader van klachten over de kwaliteit van woningen, die al eerder naar boven kwamen. Verschillende Franse Gatters geven aan: “we wonen in een goede buurt met slechte huizen.”
'Doorzonwoning' is een bekende term, maar mensen in het Franse Gat spreken soms over een 'doorwaaiwoning'.

Patrimonium Woonservice heeft toegezegd het onderhoud van de woningen snel ter hand te nemen, en de klachten op te lossen. De SP houdt graag de vinger aan de pols – en voert enquêtes uit om te volgen of alles naar wens verloopt.

Uit de enquête blijkt, dat veel van de acuut te verhelpen klachten raken aan het thema duurzaamheid. Isolatie, dubbel glas, het verhelpen van tocht en vocht...
Verduurzaming van de woning levert niet alleen een beter milieu op, maar ook – zoals blijkt uit de enquête – meer woongenot. En het scheelt in de energielasten. Allemaal waardevolle winst dus.

Maar voor die winst zijn er investeringen nodig. Zeker als de wijk, zoals de gemeente wil, ook nog eens 'gasloos' wordt gemaakt. Denk aan een nieuwe pannenset die je moet aanschaffen, als je jaren op gas hebt gekookt.
Ook Patrimonium moet investeringen doen om de wijk geschikt te maken voor de nieuwe eeuw. En dat geld moet ergens vandaan komen. Voor zover het 'gewoon' onderhoud betreft: daar betaal je huur voor, en dat zou je niets extra's moeten kosten. Maar een opwaardering van de woning, zou kunnen resulteren in een hogere huur. Op zich terecht, maar het zou zonde zijn dat je, wat je bespaart op energie, alsnog aan extra huur zou kwijt zijn.

Verduurzaming is goed. Op alle fronten. Maar de kosten en opbrengsten moeten eerlijk worden verdeeld. Daar staat de SP voor.

Lees het rapport HIER

U bent hier