h

Huisvesting

Behoud historische panden

Nieuwbouw mag niet ten koste gaan van de weinige historische panden die we in Veenendaal rijk zijn. Ze geven een stuk geschiedenis van de gemeente weer - en zijn een stukje van de Veense trots. De kaalslag van ons culturele erfgoed moet per direct worden tegengegaan. Historische panden verdienen speciale
bescherming.

 

Hoogbouw moet mooi zijn

De SP acht het echter niet wenselijk om van hoogbouw grauwe, anonieme woonfabrieken te maken. Juist bij
hoogbouw is er een grote rol voor leefbaarheid weggelegd. Er dient bijvoorbeeld gekeken worden naar mogelijke multifunctionaliteit van een gebouw, zodat er naast woningen ook andere voorzieningen kunnen worden ondergebracht. In zo'n gebouw dienen woningen uit diverse prijsklassen worden aangeboden. De buitenkant van dergelijke hoogbouw dient architectonisch interessant te zijn.

 

Concentratiewijken tegengaan

Huisvesting speelt een belangrijke rol in de contacten die Veenendalers kunnen leggen. Sociale cohesie en
voldoende diversiteit dragen bij aan de leefbaarheid van een wijk, en aan de mate waarin verschillende groepen elkaar kennen. Ook vormen ze het voedingsgebied van scholen, waar volgende generaties moeten leren samen te leven. De leefomgeving dient daarom een evenwichtige afspiegeling van de samenleving te geven. Concentratiewijken dienen worden tegengegaan. Daarom dient er worden vastgehouden aan de
verdeelsleutel voor vrije koop- en huurwoningen en sociale koop- en huurwoningen, waarbij minimaal 30% van alle nieuwbouw voor de sociale sector is bestemd. In het verleden is er van die verdeelsleutel nog te weinig aangetrokken. Het evenwicht tussen vrije en sociale woonruimte moet in iedere buurt worden nagestreefd. Een einde aan arme en rijke wijken!

 

Energiezuinig wonen

De gemeente stimuleert duurzaam en energiezuinig bouwen en renoveren. Bouwvergunningen voor bestaande gebouwen worden alleen afgegeven als het gebouw minimaal voldoet aan energielabel D. Woningcorporaties moeten werk maken van de warmte-isolatie van bestaande woningen. Het eigenwoningforfait wordt lager naarmate het energielabel beter is.

 

Samen beslissen over de buurt

De gemeente en woningcorporaties maken in samenspraak met huurdersorganisaties prestatieafspraken over nieuwbouw, onderhoud van woningen en de leefbaarheid in de buurt. Daarin wordt ook geregeld dat voldoende sociale huurwoningen
beschikbaar blijven. We willen betaalbare woningen voor ouderen in bestaande wijken, zodat mensen op latere leeftijd in hun eigen wijk kunnen blijven wonen.

 

Betaalbaar wonen voor iedereen

De SP zal zich inzetten voor het terugdringen van het tekort aan betaalbare woningen. De gemeente moet
erop toezien dat er ook voor mensen met een inkomen van boven 34.000 (de sociale huurgrens) betaalbare (huur)woningen zijn . Er moet extra aandacht blijven voor jongerenhuisvesting.

 

Leegstand aanpakken

Voor de SP is leegstand van gebouwen uit den boze, wanneer je bedenkt dat er grote schaarste is in ruimte.
Langdurig leegstaande bedrijfspanden moeten worden waar mogelijk omgebouwd tot woningen. Hiermee hopen we op korte termijn een deel van de woningnood kunnen terug te dringen.

 

Niet slopen maar renoveren

Huurwoningen die in slechte staat zijn, worden te makkelijk gesloopt in plaats van gerenoveerd. Wat ervoor in de plaats komt is niet altijd even betaalbaar. De SP wil deze tendens keren: huurwoningen moeten gerenoveerd kunnen worden als dat nodig is.

U bent hier