Werk, inkomen en armoedebestrijding
Werkgelegenheid voor laaggeschoolden
Veenendaal richt zich op het gebied van werkgelegenheid vooral op de foodsector, en dan met name op research en ontwikkeling. Hierdoor vallen laaggeschoolden al gauw buiten de boot. Om een tweedeling tegen te gaan is het de verantwoordelijkheid van de gemeente om erop toe te zien dat er ook voldoende laaggeschoolde arbeid beschikbaar is. De gemeente moet erkennen dat er een categorie mensen is, voor wie de huidige arbeidsmarkt te hoog gegrepen is. Deze werklozen moeten geholpen worden met inkomensondersteuning en het op vrijwillige basis aanbieden van zinvolle activiteiten.
Inzetten op scholingsaanbod
Naast voldoende werkgelegenheid moeten er ook voldoende scholingsmogelijkheden zijn. Veenendalers moeten zich kunnen ontplooien in hun werk. De SP eist dan ook van de gemeente om erop toe te zien dat die mogelijkheden aanwezig zijn.
Pak jeugdwerkloosheid aan
Jeugdwerkloosheid is slecht voor onze jongeren en schadelijk voor onze samenleving. De overheid moet ervoor zorgen dat iedere jongere onder de 27 jaar kan werken of naar school gaat. Van het bedrijfsleven worden meer initiatieven gevraagd voor stage en scholing, bijscholing en omscholing van (aanstaand) personeel.
Werk moet lonen; armoede werkt niet
Tegengaan van armoede kan het beste door het bieden van fatsoenlijk werk tegen fatsoenlijk loon, het voorkomen van werkloosheid en door een solidair stelsel van sociale zekerheid.
Werken met behoud van uitkering met een inwerkperiode van drie maanden kan mogelijk blijven, bijvoorbeeld wanneer sprake is van een werkstage. Maar wie met een uitkering volwaardig werk verricht, moet daarvoor voortaan ook een volwaardig loon ontvangen. Arbeidsplaatsen schrappen om dit werk goedkoop door uitkeringsgerechtigden te laten uitvoeren is uit den boze.
Een uitstroompremie motiveert en beloont mensen die een baan weten te vinden en zo niet meer van een uitkering hoeven te leven. Een vrijwilligerspremie is een beloning voor mensen die vrijwilligerswerk doen en zich zo inzetten voor de maatschappij met behoud van uitkering. Met dergelijke premies kunnen mensen gestimuleerd worden om actief te blijven in de samenleving.
Ook pleiten we voor de herinvoering van de Veenendaalpas voor de mensen met de laagste inkomens.
Gemeentelijk personeelsbeleid: divers en sociaal
In het eigen personeelsbeleid heeft de gemeente een voorbeeldfuctie. Het personeelsbestand dient een goede afspiegeling van de Veense samenleving te zijn: divers qua leeftijdsopbouw, sekse en etnische of culturele achtergrond. Ook moeten er voldoende plekken zijn voor mensen met een arbeidsbeperking.
Goede informatievoorziening
Landelijke wet- en regelgeving en de beperkte gemeentelijke financiën staan grote verbeterslagen voor Veenendaal in de weg. Wel kan de gemeente inzetten op informatievoorziening, zodat de mensen weten waar ze gebruik van kunnen maken. De SP vind dan ook dat dit moet. Dit zijn de eerste kleine stapjes voor de oplossing van dit groeiende probleem. Landelijk moet er geknokt worden voor structurele verbeteringen omtrent de positie van minima.
Steun voor particuliere initiatieven
Het ondersteunen van minima moet geen kwestie van liefdadigheid zijn, maar een collectieve verantwoordelijkheid. De SP ziet echter de noodzaak van particuliere initiatieven in, zoals de Voedselbank. Ze vormen geen oplossing voor het probleem van de armoede, maar bieden wel de broodnodige ondersteuning aan de mensen die in een financiële achterstand zitten.
Schuldhulpverlening voor iedereen bereikbaar
Er wordt een toenemend beroep op de schuldhulpverlening gedaan. Ook mensen die tot voor kort goede inkomsten hadden, zien zichzelf steeds vaker geconfronteerd met schulden die zij niet kunnen inlossen. De gemeente moet ervoor zorgen dat de schuldhulpverlening voor iedereen bereikbaar blijft; de geboden hulp moet passen bij de hulpvraag van degene die een beroep op deze voorziening doet.
Het is zaak om te voorkomen dat kinderen opgroeien in armoede.
IW4 is en blijft een sociale werkplaats
IW4 moet ook in de toekomst beschut werk blijven bieden voor mensen met een beperking. Inzet van IW4 moet zijn: zinvol werk voor een eerlijk loon, voor deze doelgroep. Werken via / bij IW4 dient alleen gedaan te worden door mensen, waarvoor de sociale werkplaatsen bedoeld zijn.
Samen werken aan werk
De gemeente moet praat- en doe-groepen organiseren dan wel faciliteren voor mensen die zonder werk zijn. Zo breiden zij hun sociaal netwerk uit en kunnen elkaar wijzen op vacatures, die zij vanuit hun netwerk kennen.
- Zie ook:
- Categorie: Wonen, Werken en Welvaren