h

Zo werkt de markt!

27 december 2014

Zo werkt de markt!

Een voorbeeld:
 
Hepatitis C is een ziekte waarbij de lever kan verschrompelen of waardoor leverkanker kan ontstaan.
De patiënten hebben het voortdurende gevoel griep met spierpijn en zijn tot weinig of niets in staat. In Nederland zijn pakweg 10.000 mensen die voor deze nare ziekte behandeld worden.
 

Zo’n behandeling is niet niks. Deze duurt soms wel een jaar en heeft vervelende bijverschijnselen en het is maar de vraag of de behandeling aanslaat.
Veel patiënten dan ook zijn niet in staat om deze behandeling af te maken.

Nu is er een Amerikaanse farmaceutisch fabrikant, Gilead, die een super geneesmiddel tegen hepatitis C in de handel heeft gebracht. Dit medicijn kan zonder bijwerkingen de patiënt genezen.

 
Hoera, zult u denken. In Nederland alleen al worden hiermee 10.000 mensen uit hun lijden verlost.
Maar nee, het geneesmiddel kost per patiënt 40.000 euro. Het komt er op neer dat één gram geneesmiddel duurder is dan 1 gram goud.
 
ONBETAALBAAR, dus. Minister Schippers heeft dan ook samen met de zorgverzekeraars besloten dat aan alleen de patiënten die dood en doodziek zijn dit medicijn wordt verstrekt.
 
Hoewel het medicijn de fabrikant Gilead rond de 12 miljard dollar gekost heeft en het in de VS in één jaar tijd al 8 miljard dollar heeft opgebracht, verklaart de Nederlandse woordvoerder van Gilead met droge ogen , dat deze prijs de waarde van het medicijn rechtvaardigt.  Immers, behalve de genezing van de patiënt, heeft het medicijn ook nog een maatschappelijke waarde. Door het medicijn worden veel medische behandelingen en operaties en dergelijke bespaard.
 
Het lijkt erop dat Gilead niet de missie heeft om leed te verlichten en om mensen helpen gezond te worden. Het doel is veel geld verdienen en de medicijnen zijn daarvoor een middel.
 
"Lang leve de markt!!!"
 
(Wilt u meer weten, kijk dan de uitzending van Brandpunt 21-12-2014 terug)

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier