h

David en Goliath

14 mei 2018

David en Goliath

Een van de mooiste verhalen die ik als kind heb leren  kennen, is het verhaal van David en Goliath.
Hoe de kleine David het opneemt tegen een immens sterke reus en deze verslaat.
Niets is onmogelijk!

Aan dit verhaal moest ik denken toen ik afgelopen week naar de documentaire Zwarte Zwanen keek.
Het ging over de macht van de pensioenfondsen en hoe deze pensioenfondsen maar weinig aan haar inleggers gelegen is. Veel mensen klagen hierover, maar het lef om er wat tegen te doen ontbreekt.

Niet bij mevrouw Zaal, een weduwe van 81 jaar. Haar man, een geschoold vakman, heeft meer dan 27 jaar zijn geld ingelegd bij pensioenfonds PMT. Maar mevrouw Zaal krijgt slechts € 87,10 aan pensioen. Als zij hierover het pensioenfonds PMT aanschrijft, sturen zij haar met een kluitje in het riet.
Mevrouw Zaal laat zich echter niet afpoeieren. Zij stuurt aan op een rechtszaak. Helaas verliest ze deze. “Mevrouw is te laat met haar klacht”, zegt de advocaat  van PMT, die aan dit klusje €35000,00 heeft overgehouden. Het pensioenfonds laat mevrouw Zaal  wel de gerechtskosten van een paar duizend euro betalen. Voortaan krijgt zij € 40,00 pensioen per maand, tot de kosten zijn afbetaald.

Toch gaat mevrouw Zaal door. Ze vecht voor haar recht en gaat naar het Haags gerechtshof.
En die dringt aan op een oplossing. Nu blijkt dat het pensioenfonds fouten heeft gemaakt. Mevrouw Zaal heeft nog € 43.157,00 tegoed van PMT. Dit wordt netjes aan haar uitbetaald. Maar mevrouw Zaal mag naar derden toe hier niets over zeggen, anders kost het haar € 5000,00!

Ondanks dit dreigement heeft mevrouw Zaal haar verhaal gedaan in Zwarte Zwanen, bij Kees Grimbergen. Want, zegt ze: “Een eerlijke zaak hoeft niet verzwegen te worden. En er kunnen meer mensen zijn waarbij fouten zijn gemaakt. Ook die mensen moeten hun recht kunnen krijgen.”

Dit is een  verhaal van nú, waarin een oude tengere vrouw het opneemt tegen de pensioengigant PMT, en wint! Niets is onmogelijk!

Zie ook:

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier