h

Nieuw Leven

12 april 2020

Nieuw Leven

Foto: Baukje Hiemstra

Vandaag is het Pasen. Een feest dat juist nu, anno 2020, nadrukkelijker gevierd en herdacht zou moeten worden. Juist nu, omdat Pasen het feest van het nieuwe leven is.

Het christelijke Paasfeest is verbonden met het joodse Pesach. Tijdens het Pesachfeest herdenken de Joden hun bevrijding uit de slavernij. Samen met hun leider Mozes stonden ze eertijds op tegen het regime van de Farao en verlieten het land van dood en verderf om een nieuw leven tegemoet te gaan in het beloofde land. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. Daar ging eerst veertig jaar ellende in de woestijn aan vooraf.

Op Pasen herdenken de christenen de overwinning op de dood en vieren het nieuwe leven. En in de christelijke traditie gaat aan Pasen veertig dagen van vasten en afzien vooraf.

Ook in de prehistorie vierden onze voorouders  in het voorjaar het feest van het nieuwe leven. We hebben daar onze paashaas en het eieren zoeken als symbolen van vruchtbaarheid aan overgehouden. En in deze tijd ging eerst een winter van koude, honger en ellende vooraf.

Pasen is dus het feest van het nieuwe leven.

Nu wij in 2020 in de ban zijn van het Coronavirus en de wereld op de kop staat en alles gaat veranderen, is het goed om met Pasen ook na te denken welke kant het nieuwe leven op gaat.

Als we goed om ons heen gekeken hebben, hebben we door alle spanning en zorgen heen, de eerste tekenen van nieuw leven al gezien.
We zien dat de mensen onthaasten. We zien dat mensen elkaar weer in de ogen kijken en ruimte voor elkaar maken.  We zien dat dat we meer op elkaar gericht zijn.. We zien dat we meer oog hebben voor de natuur dichtbij om ons heen. 

En in de economie zien we dat het kille liberalisme waar alleen de winst het oogmerk is, plaats maakt voor het meer socialistische gedachtengoed, waar het gaat om het welzijn van de hele maatschappij..

De vraag is alleen, hoe gaan we verder als de crisis voorbij is. zetten we dan dat nieuw ontluikende leven voort? Hoe ziet ons beloofde land eruit? Wat willen we daarvoor offeren en hoe willen we dat aanpakken?
Vragen om op Paasdagen eens rustig over na te denken.
Ik wens u veel wijsheid voor dit nieuwe begin.

Fijne Paasdagen!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier