h

De app, de afvalbakken en de gemeente

5 oktober 2020

De app, de afvalbakken en de gemeente

Foto: Baukje Hiemstra

Woensdag 30 september jl. stond er een berichtje op de voorpagina van de Rijnpost, over de afvalbakken. De jongerenraad had het college gevraagd om iets te doen aan de overvolle afvalbakken.
Wethouder Verloop heeft de koe bij de horens gevat en een app aangeschaft . Bij elke afvalbak geeft deze app aan dat de bak bekeken is, hoe vol de bak is en of hij geleegd is, aldus het bericht in de Rijnpost..

Nu rijst bij mij de vraag hoe duur en hoe nuttig zo’n app is.
Wat is de oorzaak van zo’n overvolle afvalbak, vraag ik me af.
Dan kom ik al gauw bij diftar. Het gedifferentieerde tarief voor afval. Diftar heeft als doel de vervuiler te laten betalen. Hoe minder afval in uw container, hoe lager de kosten zijn . 

Na de invoering van diftar, merkte de gemeente dan ook dat mensen hun vuil in de openbare afvalbakken gooiden. Als reactie daarop verwijderde de gemeente de afvalslang, en de blikvangers. En bij de afvalbakken werd de opening verkleind.
Het gevolg van het kleine vulgat kunt u zien op de foto. De afvalbak is niet vol, maar een door te groot stuk afval is het opening verstopt geraakt.
Een ander gevolg is dat mensen hun afval nu inde kledingbakken storten, waardoor hergebruik van de kleding,(product van  een van de meest vervuilende industrieën) onmogelijk wordt.

Ik zou zeggen: Gemeente, stop met Diftar en maak de openingen van de afvalbakken weer zoals voorheen. Dat is goed voor een schoner en milieuvriendelijker Veenendaal!!

Reacties

Een app. in de afvalbakken? Voor wie is die bestemd? Voor de AVC of voor de burger?

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier