h

Gas boven Groningen, Geld boven mensen

27 februari 2023

Gas boven Groningen, Geld boven mensen

Foto: Baukje Hiemstra

De presentatie van het rapport over de gaswinning heb ik met veel belangstelling gevolgd. Hoewel ik daar al weer meer dan dertig jaar weg ben, ligt Groningen me na aan het hart. Ik heb daar met ontzettend veel plezier gewoond: het landschap, de statige boerderijen, het dorp, het middeleeuwse kerkje de gemeenschapszin, de taal  de cultuur; het heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. En als ik een liedje van Ede Staal hoor, krijg ik heimwee.

Dit mooie land en die goudeerlijke bevolking is willens en wetens gesloopt en gebroken. We wisten het wel. Maar het rapport bevestigt het nog eens. Gas ging boven Groningen.  Omwille van de winsten is er gesjoemeld en gelogen, zijn dorpen onbewoonbaar geworden en is de gemeenschap ontwricht. Geld boven mensen.

Foto: Baukje Hiemstra

Dit is de leidende draad van neo liberaal beleid. We vinden het overal in terug. In de toeslagenaffaire, in de stikstofproblematiek, in de zorg, in het openbaar vervoer, in de energie, in het onderwijs, in de volkshuisvesting.
Overal waar de privatisering heeft toegeslagen, draait het niet meer om de mensen, maar om het geld. Het wordt tijd voor verandering.
Het wordt tijd dat we zelf weer het heft in eigen hand nemen.
Het moet anders.
Groningen boven gas.
Mensen boven geld.

Reacties

Met menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit, komen we stapje voor stapje verder!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier