h

Ik wil wel maar ik kan het niet betalen

8 november 2023

Ik wil wel maar ik kan het niet betalen

De afgelopen week hebben we op het Bruïneplein en in het centrum veel mensen gesproken. Welke mij van al die gesprekjes het meest zijn bijgebleven, dat zijn die met twee verschillende oudere mensen en die met een jonge vrouw.

De twee oudere mensen hadden eigenlijk hetzelfde verhaal.
De ene woonde in een sociale huurwoning. De verhuurder had haar gevraagd of ze wilde verhuizen naar een seniorenwoning. De verhuizing op zich vond ze geen bezwaar. Maar voor die seniorenwoning moest ze €400,00 per maand meer aan huur betalen. "Ik wil wel, maar ik kan het niet betalen," zei ze
Het probleem van de oudere meneer was precies hetzelfde. "Ik heb een eigen huis met een tuintje. Daar heb ik best wel wat voor laten staan. Geen dure vakanties, geld sparen en investeren in onderhoud enzovoort. Nou wil ik best wel van mijn huis af. En ik begrijp heel goed dat er plaats gemaakt moet worden voor jongeren. Maar nu betaal ik de prijs van twee pakjes sigaretten voor de hypotheek. Als ik naar een seniorenflat ga, ben ik al gauw € 1200,00 per maand kwijt."

Het verhaal van de jonge vrouw was van een heel andere orde.
Zij had al een tijd hulp nodig van een psycholoog. Helaas was er een wachtlijst van elf maanden. In januari 2024 zou het dan eindelijk zover zijn. Maar deze week had ze bericht gekregen, dat door drukte ze pas in september 2024 geholpen kan worden. Na heel lang wachten dus nog 9 maanden extra!
Ze was radeloos en de tranen spatten uit haar ogen toen ze me dat vertelde.

Er moet snel iets veranderen in ons land. We lopen helemaal vast. Eén van de oorzaken daarvan ligt besloten in het marktdenken, de heilige koe van het neoliberalisme. Winsten en kostenbeperking zijn belangrijker dan het welbevinden van mensen.

Stem daarom SP. Wij hebben nooit geloofd dat de markt heilig is als het gaat om onze algemene voorzieningen.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier