h

L'Aidkoem Mabroek

23 oktober 2006

L'Aidkoem Mabroek

Vandaag is het L'Aid El Fitr, vrij vertaald 'Feest van het maatbekertje', in Nederland beter bekent als Suikerfeest. 29 tot 30 dagen hebben Moslims in Nederland gevast. Van zonsopgang tot zonsondergang geen eten en geen drinken.

Vasten betekent ook doorzettingsvermogen, 30 dagen afzien. Ik ben er daarom trots op, dat het me dit jaar weer gelukt is. Voor Moslims is het ook een vanzelfsprekendheid. Vasten is namelijk 1 van de 5 zuilen van de Islam. Naast vasten behoort ook de geloofsbelijdenis, het 5 keer per dag bidden, aalmoezen geven aan armen en de bedevaart naar Mekka tot de zuilen, de peilers in feite van de Islam. Verschillen per Islamitische stroming daargelaten. Het vasten begint elk jaar op een andere dag. Dat heeft te maken met de stand van de maan. Het begint elk jaar eerder en dat betekend ook, dat de tijden wanneer de zon ondergaat en je weer mag eten veranderd.

Na het vasten is het drie dagen feest, Suikerfeest. De Islamitische naam is L'Aid El Fitr. Fitr betekent maatbeker. Het gaat er namelijk niet alleen om, dat je zelf de hele dag lekker kan eten en genieten, maar dat je ook aan de ander denkt. Vroeger gaf men daarom 1 maatbeker graan of meel per gezinslid aan armen. Men noemt het ook wel Kleine Feest, omdat het Suikerfeest drie dagen duurt. De grote Feest is het Offerfeest, die duurt 4 dagen. Nu stuurt men bijvoorbeeld geld naar familie of geeft een bepaald bedrag aan de Moskee die ervoor zorgt dat het bij mensen terecht komt die het nodig hebben.

Het is een heel bijzondere tijd voor Moslims. Voor mij betekend het dichter tot mijn religie komen, saamhorigheid en barmhartigheid.

De hele dag ben je bewust van het feit, dat je niets kunt eten of drinken. Het vasten in Nederland, een Westers land, maakt dat dus nog uitdagender. De meeste mensen eten om je heen en eten is ook de hele dag te koop. Heel even voel je dan wat het is om geen eten te hebben. Dat je niet kunt eten, omdat je geen geld hebt of omdat je vast doet er dan niet toe. Ik zie het ook als een herinnering voor hoe goed ik het eigenlijk heb. Dat ik niets tekort kom en met vasten mijn dankbaarheid aan God toon voor wat ik heb. Een mens heeft soms een wake up call nodig. Vasten doe je ook samen. Je hebt iets gemeen met andere Moslims, dat brengt mensen ook dichter tot elkaar.

Vasten is ook heel gezond. Door bepaalde voeding, maakt je lichaam schadelijke stoffen aan die dan in je lichaam blijven. Dankzij vasten worden deze schadelijke stoffen afgebroken en verwijdert uit je lichaam. Daarnaast worden je darmen ook gedurende de vastentijd ??schoongespoeld?. Eigenlijk zou het voor iedereen aan te raden zijn, ook voor niet Moslims. De eerste paar vastendagen zijn logischerwijze het moeilijkst. Wanneer je lichaam eraan gewend raakt, wordt je vaak zelfs energieker. Mede doordat die afvalstoffen uit je lichaam verwijderd worden.

Naast negatieve berichten over Islam, is het ook goed om te weten, dat de Islam in feite een vredelievend en barmhartige religie is. Wie niet kan vasten, is vrijgesteld. En Moslims dienen over hun naasten te bekommeren. Als je feest viert, dan vier je dat niet alleen. Je denkt aan de mensen die dat niet kunnen en gunt ze ook een plezierige tijd.

Namens de SP feliciteer ik alle Moslims met het Suikerfeest. L'Aidkoem Mabroek!

 

U bent hier