h

Kloof tussen wie?

18 april 2006

Kloof tussen wie?

Geschreven door Fatima van der Roest alias Fatima Bich-Bich (beoogd) lid van de gemeenteraadscommissies Welzijn en Werk namens de SP

Geachte lezers,

Zeer verontwaardigd was ik, toen ik het nieuws vernam van het manifest, dat tot doel heeft de veronderstelde kloof tussen bepaalde bevolkingsgroepen te dichten. Ja, beste leeskeesjes en leeskatrientjes u leest het goed. Verontwaardigd was ik dat prominente (oud-)politici, onder andere een paar van mijn favorieten Anja Meulenbelt en Hans Dijkstal (ja ook dit leest u goed), hiervoor moeten pleiten. U zult waarschijnlijk denken, ??hoe kan een multicultureel lid van de SP hier nou verontwaardigd over zijn??

Wat mij elke keer weer opnieuw verbaast is, dat een dergelijke actie van prominente Nederlanders zelfs nu nog in de 21ste eeuw nodig is. Als we de overheid mogen geloven, dan is er niets aan de hand. Vorige week sprak ik nog met iemand van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (VWS), autochtone Nederlandse man, die beweerde dat het wel meevalt met de ongunstige positie van allochtone jongeren op de arbeidsmarkt. Tenminste... als we de cijfers mogen geloven. Niet alleen eigen ervaringen, maar ook talloze onderzoeken en verhalen van jongeren geven toch echt het tegendeel aan. Frappant is in dit licht ook, dat de overheid wel investeert in onderzoeken en projecten die de arbeidspositie van allochtone jongeren trachten te verbeteren; dit verschil is toch te verwaarlozen?

Weggegooid geld dan die onderzoeken? In tegendeel! Er zou meer MET jongeren gepraat moeten worden in plaats van OVER hen! Dan zou de overheid tenminste een meer realistisch beeld kunnen opdoen.

Zo sprak ik vorige week ook met een Tweede Kamerlid van het CDA, een Turkse Nederlander, die in zijn tienerjaren naar Nederland is gemigreerd. We zaten samen met de ambtenaar van VWS in een discussiepanel over discriminatie op de arbeidsmarkt. Hij gaf geheel terecht aan, dat toen hij naar Nederland migreerde hij ook gediscrimineerd werd. Discriminatie bestaat allang en ondanks dat is het hem gelukt om zelfs in de Tweede Kamer te komen. Is het dan naïef van mij om te veronderstellen, dat mensen die in Nederland geboren en getogen zijn en de Nederlandse nationaliteit hebben ook daadwerkelijk Nederlander zijn?

Maar wanneer ben je dan een Nederlander? Tweede generatie en verder kun je toch niet vergelijken met de eerste generatie? En dan nog betekent het niet, dat omdat discriminatie er nu eenmaal is, we er maar mee moeten leven.

Mogelijk begrijpt u mijn verontwaardiging nu iets beter. Ik vind het een geweldig initiatief, dat er vanuit prominente politici een tegengeluid wordt gegeven. Ik verbaas me echter wel over het feit, dat dit heden ten dagen nog steeds nodig is. Dat er mensen zijn, die anderen niet als gelijkwaardig beschouwen. Dat mensen nog steeds kijken naar verschillen en niet naar overeenkomsten. Kost het dan echt zoveel moeite om anderen te respecteren om wie ze zijn? Immers wie goed doet, goed ontmoet, zou je denken!

Een meisje met een hoofddoek is niet per definitie een terrorist. Niet alle autochtone Nederlanders zijn tegen de Islam. Sterker nog dat meisje met een hoofddoek kan net zo goed een autochtoon Nederlandse zijn, die tot de Islam is bekeerd. En DAT schijnt zelfs steeds vaker voor te komen.

Tot slot gaf een jongen uit het publiek tijdens dat debat met het Tweede Kamerlid een treffende opmerking. De overheid die investeert in het bestrijden van terrorisme, maar waarom investeert de overheid niet in het bestrijden van discriminatie? Zo is de Wet Samen afgeschaft. Een Wet die het mogelijk moest maken de arbeidspositie van allochtonen te verbeteren. Met het investeren in de bestrijding van discriminatie, investeer je ook in het bestrijden van terrorisme en het dichten van de kloof.

Misschien is de kloof tussen overheid en burger wel groter, dan de kloof tussen groepen an sich en zouden ze daarin als eerste moeten investeren.

Met vriendelijke groet,

Fatima van der Roest.

U bent hier