h

Viering oud en nieuw: 150 duizend euro schade

11 januari 2008

Viering oud en nieuw: 150 duizend euro schade

Schade door vernieling neemt elke jaarwisseling toe

VEENENDAAL - Bij de laatste jaarwisseling is in Veenendaal voor 150 duizend euro vernield. De gemeente constateert dat de overlast door de vernielingen en het bedrag dat nodig is voor herstel van de schade elk jaar groter worden.

Vooral verkeersborden moesten het ontgelden. Er werden 250 verkeersborden vernield. Dit is niet alleen een aanzienlijke kostenpost, maar levert ook direct gevaarlijke verkeerssituaties op. Verder moesten 25 prullenbakken, elf bushokjes, vijf banken, een kustgrasveld en enkele sport- en spelattributen het ontgelden.
De gemeente doet altijd aangifte van vernieling en probeert - voor zover dat mogelijk is - de schade te verhalen op de daders.

De schade door vernielingen neemt jaarlijks toe. Bedroeg de schade die werd aangericht tijdens de jaarwisseling van 2005-2006 nog 45 duizend euro, tijdens de jaarwisseling van 2006-2007 was dat al 60 duizend euro. Het resultaat van de jaarwisseling 2007-2008 is een schadepost van 150 duizend euro.

Ongeveer de helft van het schadebedrag is materiële schade: aanschaf van materiaal ter vervanging of reparatie van beschadigde objecten. De andere helft is de personele inzet die nodig is voor het opruimen, repareren en vervangen van de beschadigde objecten.

Kerstbomen
Gelukkig valt er ook iets positiefs te melden. De inzameling van kerstbomen lijkt ook dit jaar weer een succes te worden. Vorig jaar werden ongeveer 3500 kerstbomen ingezameld. Dit jaar wordt naar verwachting eenzelfde aantal kerstbomen ingezameld.
Bron: persbericht gemeente Veenendaal

De SP afdeling Veenendaal wordt niet vrolijk van dit soort berichten. Het is een grote schadepost maar afgezien van de materiële schade is het niet te aanvaarden dat door de vernieling van 250 verkeersborden gevaarlijke situaties ontstaan op en rond de wegen. Wat ons betreft mogen de raddraaiers die dit veroorzaakt hebben keihard aangepakt worden. Ook zijn wij benieuwd wat voor maatregelen het college wil nemen om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.

U bent hier