h

Burgemeester erkent regiefout

11 december 2008

Burgemeester erkent regiefout

Burgemeester Elzenga heeft op het Presidiumoverleg van 8 december j.l. een regiefout toegegeven. Piet de Vrije had, volgens hem, niet moeten spreken bij het aanbieden van een burgerinitiatief. Er had beter afgecheckt moeten worden of hij namens de indieners sprak - wat niet het geval was.

Op 1 december werd het burgerinitiatief van de Vereniging Veenendaal Groen ingediend. De vereniging wil dat het terrein dat de firma Van Ginkel van de gemeente pacht, en vrijkomt bij de verhuizing van het bedrijf, zal worden ingericht als park.

Het College beoogt echter huizenbouw op dat terrein. Piet de Vrije, directeur van Patrimonium Woningstichting, deelt die visie en liet dit weten bij het aanbieden van het burgerinitiatief. Burgemeester Elzenga gaf hem daartoe de ruimte; dit had niet gemoeten.

De SP vond dit optreden zeer ongepast. Het moment van inspreken voor anderen hoort te zijn wanneer het stuk in behandeling is - niet bij de feestelijke gelegenheid van het indienen.
SP-fractievoorzitter Jan Breur wilde hierover vragen stellen in het presidium, maar de Burgemeester was hem voor door uit eigen beweging zijn fout te erkennen.

Breur benadrukt dat in het vervolg alleen mensen bij het indienen van een burgerinitiatief zouden moeten spreken, die daarvoor door de indieners zelf zijn uitgenodigd.

U bent hier