h

Korte Collegecrisis na mislukken grondaankoop

26 maart 2009

Korte Collegecrisis na mislukken grondaankoop

Even leek het erop dat Wethouder van Maanen zijn portefeuille ter beschikking ging stellen. In de raadsvergadering van 19 maart zag hij de toegezegde steun voor een strategische grondaankoop verdampen. Tussen het debat en de stemming vroeg het College om een schorsing, waarna in de wandelgangen geruchten van een breuk volop de ronde deden.

Van Maanen wilde enkele percelen aan de Middelbuurtseweg, in samenwerking met de firma Quattro, strategisch aankopen. In de commissie Stad leek hij daarvoor voldoende steun te krijgen in de raad. Afgezien van de ChristenUnie die bezwaren had, en de PvdA, die twijfels had, leken de partijen overtuigd van het nut van de aankoop en kondigden hun steun in de raad aan. Doordat er in de tussentijd tussen de commissie- en de raadsvergadering de nodige haken en ogen boven kwamen, zag een aantal partijen zich genoodzaakt om hun steun in te trekken.

Ook de SP trok toegezegde steun in. De partij kwam erachter dat de grond een beschermd weidevogelgebied betrof en kwelwaterproblematiek met zich meebracht. Bebouwing was dus onmogelijk - zo niet ongewenst - en de strategische grondaankoop leek ineens niet zo strategisch meer.

SP-fractievoorzitter Breur trok in zijn betoog uitdrukkelijk niet de integriteit van Van Maanen in twijfel. Wel stelde hij dat Van Maanen in zijn enthousiasme een aantal beren op de weg over het hoofd had gezien. Op basis van de informatie waarover de SP nu beschikte, vond Breur het niet langer verantwoord om de steun van de SP aan deze aankoop te verlenen.

Uiteindelijk vond Van Maanen enkel steun bij VVD, CDA en Lokaal Veenendaal. De laatste coalitiepartij, PvdA, stemde net als de voltallige oppositie tegen de grondaankoop. Hierdoor werd het plan, tegen eerdere verwachtingen in, verworpen.

U bent hier