h

'Dient Veenendaal de Koning van Marokko?'

8 april 2009

'Dient Veenendaal de Koning van Marokko?'

Naar aanleiding van berichtgeving in de landelijke media, heeft SP-fractievoorzitter Jan Breur vragen gesteld over de houding van de gemeente Veenendaal ten opzichte van de Koning van Marokko. Nederlandse gemeenteambtenaren werken, volgens de berichten, mee aan uitvoering van Marokkaans beleid. Breur wil weten in hoeverre dit ook opgaat voor Veenendaal.

De SP'er vroeg het College onder andere naar de beruchte 'lijst van goedgekeurde namen', die Marokkanen ervan moet beletten hun kind een Westerse of Berberse naam moet geven. Breur wilde weten of Veenendaal met deze lijst werkt, en zo ja, of deze met een dwingend of een adviserend karakter wordt gehanteerd.

Ook vroeg Breur naar een recenter bericht, dat Nederlandse ambtenaren kinderen van één Marokkaanse ouder op te sporen, teneinde ze de Marokkaanse nationaliteit ongevraagd toe te delen.

Voor de SP is deze informatie belangrijk, omdat als het zo is dat Marokkaans beleid wordt uitgevoerd in Veenendaal, dit indruist tegen de keuzevrijheid van Veense burgers en tegen de integratiedoelen waar de samenleving zich voor inzet.

Hoewel de vragen formeel nog beantwoord moeten worden, ziet het er niet naar uit dat dergelijke praktijken in Veenendaal voorkomen. Dit, tot grote tevredenheid van Breur.

U bent hier